Soome kirikujuhid kavandavad mobiilikorjandust

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiriku korjanduskarp.
Kiriku korjanduskarp. Foto: Henn Soodla

Mõned Oulu kirikukogu liikmed on teinud algatuse, et koguduseliikmed saaksid osaleda korjandustes ka mobiilimaksetega.


«Kirikunõukogu otsustas, et seda asja tasub arutada. Kõigepealt teeme kindlaks, kas mobiilikorjanduse käivitamine on juriidiliselt korrektne. See avaldaks mõju kogu korjandusprotsessile,» vahendas

YLE

Oulu kirikukogu juhataja Ilpo Kähköse sõnu.

Oulu toomkiriku koguduse toompraost Matti Pikkarainen ütles, et tekstisõnumi abil sooritatavate maksetega tahetakse korjanduses osalemine koguduseliikmete jaoks mugavamaks muuta. Sellel poleks tema sõnul vahet, kas inimene annetab kirikus, internetist virtuaalteenistust jälgides või kodus raadiost jumalateenistust kuulates. Mobiilikorjanduse tehniline külg ei tohiks Pikkaraise sõnul probleeme tekitada.

«Vajame nüüd vaid maksuameti seisukohta küsimuses, kas mobiilisõnumiga tehtav annetus läheb korjandusseaduse selle punkti alla, mille järgi tohib korjandust teha ühes kindlas piirkonnas. Meie hinnangul on mobiilikorjanduse puhul tegemist tavalise korjandusega, mille juures kasutatakse lihtsalt tehnilisi abivahendeid,» rääkis Pikkarainen.

Mobiiliga annetamine võiks kirikuõpetaja arvates toimuda vahetult pärast jumalateenistust ning kiriku eeskoja seinal peaks olema õpetus, kuidas seda teha.

Soome kirikuvalitsuse kantsleri Risto Junttila kinnitusel arutati mobiili ja pangakaardiga annetuste tegemise võimalusi juba mitu aastat tagasi. Tookord ei võtnud kirikuvalitsus seisukohta ja andis kogudustele selles asjas vabad käed.

Kirikujuhid tõdesid aga rõõmuga, et majanduslangus ei ole kirikute korjanduskarpe tühjaks jätnud. «Korjanduskarpide sisu järgi ei oskaks küll aimata, et Soomes on majanduskriis ja tuhanded inimesed on oma töökohtadest ilma jäänud,» nentis Junttila.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles