Arafati mürgitamise tõendamisel läheb Palestiina kohtusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yasser Arafati lesk Suha Arafat täna oma Malta kodus televiisorist jälgimas abikaasa ekshumeerimisele järgnenud matmistseremooniat.
Yasser Arafati lesk Suha Arafat täna oma Malta kodus televiisorist jälgimas abikaasa ekshumeerimisele järgnenud matmistseremooniat. Foto: SCANPIX

Kui eksperdid leiavad tõendeid Palestiina endise juhi Yasser Arafati mürgitamise kohta, pöördub Palestiina juhtkond Haagi Rahvusvahelisse Kriminaalkohtusse (ICC), ütles täna Palestiina kõrge ametiisik.

«Kui Arafati mürgitamine tõendamist leiab, pöördume rahvusvahelise kohtu poole,» ütles Arafati surma asjaolusid uuriva Palestiina komisjoni juht Tawfiq Tirawi ajakirjanikele pärast Arafati säilimete ekshumeerimist ja neilt proovide võtmist. «Ootame uurimistulemused ära. Me ei süüdista kedagi, kuid sõltumata tulemustest jätkame tõe otsimist selle kohta, kuidas ta suri.»

Eksperdid võtsid täna Arafati säilmetelt proovi, et analüüsida neid võimalike polooniumijälgede suhtes. Aasta algul korraldatud uurimine leidis Arafati isiklikelt esemelt ebanormaalselt suures koguses radioaktiivset ainet. Tulemuste selgumiseni võib kuluda kuid.

Arafat suri 2004. aasta novembris Pariisi lähedal Prantsuse sõjaväehaiglas. Eksperdid pole osanud öelda, mis surma põhjustas, kuid paljud palestiinlased usuvad, et Arafati mürgitas Iisrael.

ICC võib algatada uurimise vaid juhul, kui seda taotleb ÜRO Julgeolekunõukogu või tunnustatud riik. Kuigi Palestiinal pole ÜROs täisliikmestaatust, teeb president Mahmoud Abbas neljapäeval ÜRO peaassambleele taotluse tõsta Palestiina staatus maailmaorganisatsiooni vaatlejariigiks. See samm annaks Palestiinale võimaluse liituda paljude ÜRO organisatsioonide ja rahvusvaheliste lepingutega, teiste seas ICC ja Genfi tsiviilisikute kaitse konventsiooniga.

Tõenäoliselt kiidab 193-liikmeline peaassamblee Palestiinale vaatlejastaatuse andmise heaks. Pärast seda saab Palestiina taotleda Rooma statuudi osapooleks saamist ning alles pärast seda avaneb võimalus pöörduda ICC poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles