Kasakad asusid Moskva väljakul omavoliliselt korda hoidma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene kasakad täna Moskvas Belorusski rongijaama ees jalakäijaid jälgimas.
Vene kasakad täna Moskvas Belorusski rongijaama ees jalakäijaid jälgimas. Foto: SCANPIX

End kasakateks tituleerinud mehed asusid täna Moskva kesklinnas korda valvama, väites ekslikult, et neil on selleks luba olemas, teatasid linnavõimud.

Belorusski rongijaama kõrval asuval väljakul patrullis täna kohaliku meedia teatel karvamütsides ja triibulistes pükstes kaheksa meest. Nad saatsid väljakult minema kaks kerjust, ühe tänavakaupmehe ja seeni müünud naise, kes nuttes minema jalutas, vahendas The Moscow News.

Tänavapatrullil polnud aga politsei ega linnavalitsuse heakskiitu. Moskva kesklinna haldusringkonna administratsiooni sõnul on süsteem, mille alusel kasakad saavad asuda ametlikult patrullima, alles ettevalmistamisel.

Sarnased patrullid hoiavad praegu korda Moskva kaguosas ja kasakate traditsioonilises elukohas Krasnodari krais Lõuna-Venemaal. Moskva kesklinnas peaksid need algama tuleval aastal.

Kasakad ei väidagi, et neil lubatakse teha reaalset politseitööd, küll aga on neil endi sõnul lubatud aidata võime väiksemate õigusrikkumiste nagu ebaseadusliku parkimise või loata tänavamüüjate tuvastamisel.

«Isegi Ameerikas on kasakad, neid nimetatakse Texase korravalvuriteks,» ütles üks patrullijatest täna telekanalile Dožd, viidates ilmselt Chuck Norrise kuulsale telesarjale «Walker, Texas Ranger».

Kasakaid on traditsiooniliselt peetud Vene riigi ja õigeusukiriku vankumatuteks kaitsjateks, kuigi tegelikult on nad sageli valitsuse vastu üles tõusnud.

Viimastel aastatel on kasakate kultuur Venemaal taas elujõuliseks muutunud, ent kriitikud on tähelepanu juhtinud tõigale, et osa end kasakateks nimetavast seltskonnast järgib agressiivset paremäärmuslikku ideoloogiat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles