Wikileaksi asutaja Assange kutsus ELi appi tühistama annetusblokaad

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wikileaksi asutaja Julian Assange osales pressikonverentsil videosilla vahendusel.
Wikileaksi asutaja Julian Assange osales pressikonverentsil videosilla vahendusel. Foto: SCANPIX

Wikileaksi asutaja Julian Assange palus teisipäeval Euroopa Liitu aidata tühistada saladokumentide paljastamisega tegelevale veebiküljele kehtestatud pangatehingute tõkkeid, mille taga ta näeb USA konservatiivsete poliitikute kätt.

Assange ütles Londonist Ecuadori suursaatkonnast, kus ta asüüli taotlemise järel juunist saadik viibib, otse edastatud videosillas, et Wikileaks on jäänud ilma vähemalt 50 miljonist dollarist annetustest, kuna krediitkaardifirmad Visa ja Mastercard blokeerisid 2010. aasta detsembris Islandi firma Datacell kaudu firmale tehtavad annetused.

«Majandusliku iseseisvuseta ei ole iseseisvust,» ütles Assange pressikonverentsil, mida peeti samaaegselt nii Brüsselis kui Londonis. «On murettekitav, et USA paremäärmuslikud elemendid on suutnud survestada Visat ja Mastercardi, millel on kahepeale monopol Euroopa turgudel, rakendama blokaadi.»

Euroopa Komisjon (EK) keeldus esiti alustamast ametlikku monopolidevastast juurdlust.

Wikileaks ja Datacell esitasid esmaspäeval EK-le palve keeldumisest loobuda. Komisjoni vastust oodatakse järgmise nelja kuni kuue nädala jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles