Magnitski kohtuloo võtmetunnistaja suri Suurbritannias

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Magnitski hauakivi Moskva surnuaias.
Sergei Magnitski hauakivi Moskva surnuaias. Foto: SCANPIX

Suurbritannias suri 44-aastane ärimees Aleksandr Perepilitšnõi, kes ajalehe The Independent andmetel on üheks võtmetunnistajaks «Kljujevi grupi» kohtuloos.

Kõnealust gruppi kahtlustatakse osalemises maksudega seotud kuritegudes ja fondi Hermitage Capital juristi Sergei Magnitski surmas.

Suurbritannia andis Perepilitšnõile 2009. aastal poliitilise varjupaiga. Ärimehe surnukeha leiti tema eramu lähistelt Weybridge’i linnas Surrey krahvkonnas novembri keskpaigas. Politsei pole surma põhjust seni veel avalikustanud, kuid esialgsete oletuste järgi polnud see vägivaldne.

The Independenti andmetel oli Perepilitšnõi hea tervisega. Ajaleht kirjutab, et ärimees on juba neljas Kljujevi grupi kohtulooga seotud inimene, kes on ootamatult surnud.

Šveitsi uurijad jätkasid 2001. aasta kevadel Vene ametnike arvete uurimist pangas Credit Suisse, alustades Hermitage Capital. Perepilitšnõi andis neile informatsiooni, mis oli vajalik uurimise algatamiseks: dokumente, arveid, andmeid ülekannetest.

Šveitsi prokuratuur kinnitas ajalehele, et Perepilitšnõi andis tunnistusi maksupettuste osas. Küsimusele sellest, et kas ärimehe surm mõjutab kuidagi uurimist, teatati pressiteenistusest, et «nad on teinud kõik selleks, et minimiseerida niisuguste kurbade sündmuste mõju uurimisele».

Hermitage Capital keeldus Perepilitšnõi surma kommenteerimast.

Vene meedia on Perepilitšnõist kirjutanud kui Vladlen Stepanovi partnerist, keda Magnitski süüdistas rahapesus eriti suures ulatuses. Stepanov kinnitas, et Perepilitšnõi võlgnes talle suurema summa raha, põgenes aastal 2009 Suurbritanniasse ja andis Hermitage Capitalile informatsiooni, mis võimaldas teda «paljastada»,

Kõik süüdistused, mis puudutasid rahapesu ja maksudega tehtud mahhinatsioone, lükkas Stepanov tagasi.

USA investeerimisfirma Hermitage Capital advokaat Magnitski suri 2009. aastal 37-aastasena segastel asjaoludel Moskva eeluurimisvanglas. Ta vahistati pärast seda, kui ta paljastas Vene maksu- ja miilitsaametnike hiiglasliku maksupettuse. Süüdistus kuriteos esitati aga talle, mitte väidetavatele toimepanijatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles