Prantslaste rünnakus piraatidele sai surma kolm inimest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Prantsuse eriüksuse rünnakus piraatide poolt kaaperdatud jahile sai surma pantvang ja kaks kurjategijat, teatasid reedel võimuesindajad.


Rünnakut alustati pärast seda, kui ummikusse jooksid läbirääkimised, millega loodeti lõpetada kuus päeva väldanud draama. Surma sai jahi omanik ja ühtlasi ka kolmeaastase lapse isa, kelle poeg oli samuti viie pantvangi seas.

Taniti nime kandval jahil vangis hoitud laps ja kolm täiskasvanut õnnestus vigastamatult päästa. «Kaks piraati sai surma ja kahjuks ka üks pantvang. Ülejäänud neli, nende seas ka laps, on elu ja tervise juures. Kolm kurjategijat võeti vangi,» kirjeldas reedel Prantsusmaa presidendi Nicolas Sarkozy pressiesindaja.

«Piraatide ähvardused võtsid reedel üha raevukama iseloomu, kurjategijad keeldusid neile tehtud pakkumistest ja hakkasid Taniti ranniku poole juhtima. Võeti vastu otsus olukord lahendada ja pantvangid vabastada,» täpsustas pressiesindaja.

Prantsuse kaitseminister Hervé Morin lisas, et piraatide ja eriüksuslaste tulevahetuses sai surma kaaperdatud jahi omanik Florent Lemacon. Tema surma asjaolud täpsustamiseks on alustatud uurimist.

Morini sõnul tulistasid sõdurid jahi purjed ribadeks, et muuta alus liikumisvõimetuks. «Me pakkusime neile isegi lunaraha, kuid läbirääkijatel ei õnnestunud kõigist pingutustest hoolimata kurjategijatega kokkuleppele jõuda,» tõdes minister.

Tema kirjelduse kohaselt pakkusid eriüksuse sõdurid vahepeal ema ja lapse asemele pantvangi ühte oma ohvitseri, kuid piraadid ei soostunud millegagi. «Kõik meie ettepanekud lükati tagasi,» tõdes Morin.

Adeni lahel eelmisel laupäeval röövitud Taniti pardal oli neli täiskasvanut ja laps.

Kaitseministeeriumi ametnike täpsustuse kohaselt olid piraadid relvastatud Kalašnikovi automaatidega. Lemacon sai surma tulevahetuses, «kui eriüksuse sõdurid olid tungimas kajutitesse».

«Kolm laevalael olnud bandiiti neutraliseeriti, kaks sai koheselt surma ja kolmas paiskus merre,» kirjeldas ametnik.

Prantsuse ametivõimude kinnitusel oli Lemanconide perekonda enne jahi kaaperdamist korduvalt hoiatatud, et nad väldiksid Somaalia rannikut, kuid nad eelistasid omatahtsi tegutseda.

Chloe ja Florent Lemacon lahkusid Prantsusmaalt jahiga eelmise aasta juulis koos oma poja Coliniga ja võtsid hiljem lõpureisile kaasa veel ühe paari.

«Neid hoiatati korduvalt Prantsuse ametivõimude poolt ja teavitati riskidest, mis kaasnevad Somaalia rannikul purjetamisega, eriti veel taolise väiksema laevaga. On äärmiselt raske mõista, miks neid hoiatusi kuulda ei võetud,» tõdes ka välisministeeriumi pressiesindaja Eric Chevallier.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles