Tokyo võib loobuda Põhja-Korea resolutsiooni nõudest

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani välisminister Hirofumi Nakasone.
Jaapani välisminister Hirofumi Nakasone. Foto: Reuters / Scanpix

Kyodo uudisteagentuuri andmetel loobub Jaapan ilmselt ÜRO Julgeolekunõukogule esitatud ettepanekust võtta vastu siduv resolutsioon seoses Põhja-Korea raketikatsetusega.


Selle asemel nõustub Tokyo ilmselt tagasihoidlikuma avaldusega, mille mustandi on USA edastanud nõukogu alalistele liikmetele ja Jaapanile, et murda Hiina ja Jaapani vastasseisu, edastas agentuur diplomaatilistele allikatele viidates.

Tokyo teavitab oma plaanist alalisi liikmeid - USA, Suurbritannia, Prantsusmaa, Venemaa ja Hiina - laupäeval, kui kõnelused jätkuvad, lisas agentuur. Kuid välisminister Hirofumi Nakasone ütles juba laupäeval, et oli oma Hiina kolleegile teatanud, et Jaapan pooldab endiselt resolutsiooni vastuvõtmist.

«Kui me tahame saata rahvusvaheliselt üldsuselt tugevat ühtset sõnumit, siis on resolutsioon soovitatav,» tähendas Nakasone.

Tai kuurordis Pattayas laupäeval toimuma pidanud kolmepoolne kohtumine Nakasone ning tema Hiina ja Lõuna-Korea kolleegide Yang Jiechi ja You Myung-hwaniga jäi aga ära, sest meeleavaldajad tõkestasid sissepääsu kohtumise plaanitud toimumiskohta rannakuurordis.

Tokyo pikendas reedel aasta võrra majandussanktsioone Põhja-Koreale, et karistada seda väidetava kaugmaaraketi katsetuse eest.

ÜRO Julgeolekunõukogus nõutakse siduvat resolutsiooni, mis kuulutaks, et Pyongyang rikkus varasemat, ballistiliste rakettide tulistamist keelustavat resolutsiooni. Kuid vetoõiguslikud Venemaa ja Hiina on sellele vastu, sest nende sõnul ei ole kindel, kas resolutsiooni ikka rikuti.

Jaapani peaminister Taro Aso ütles reedel, et rahvusvaheline üldsus peab saatma jõulise sõnumi, mitte keskenduma sellele, mis kujul see on. Mittesiduv avaldus oleks löök Asole, kellel seisavad sel aastal ees valimised. Samuti kasvab Jaapanis hirm, et USA läheneb Hiinale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles