Hollandis alla kukkunud lennukis olid USA sõjasaladused

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Purunenud lennuk Schipoli lennuvälja lähedal
Purunenud lennuk Schipoli lennuvälja lähedal Foto: ANP Foto / Scanpix.

Amsterdami lähedal veebruaris maandumisel alla kukkunud Türgi reisilennuki pardal oli neli sülearvutit, mis sisaldasid USA sõjaväe salajast informatsiooni ning loovutati seetõttu Ühendriikide võimudele, kinnitasid Hollandi ametnikud.


Meedias avaldatud info kohaselt olid arvutites Türgi õhujõududele mõeldud moodsa radarisüsteemi plaanid, vahendas AFP.

25. veebruaril reisilennuki kõrgusmõõdiku rikke tõttu juhtunud traagilises õnnetuses hukkus üheksa inimest ning nende seas oli ka neli Boeingu töötajat.

Haarlemi prokuratuur käskis pressiesindaja kinnitusel eemaldada hiljem vrakist neli sülearvutit. «Me andsime need siis üle USA saatdkonnale Haagis ja need anti 48 tundi pärast õnnetust Boeingule tagasi,» rääkis pressiesindaja.

USA lennukitootja esindajad olid naasmas Türgist kaitseministeeriumi lähetuselt. «Boeingu kinnitusel oli neil neli sülearvutit, mis sisaldasid salajast ja tundlikku informatsiooni,» selgitas ametnik. «USA palus meil need üle anda.»

Hollandi ajaleht De Telegraaf kirjutas, et arvutites olid plaanid moodsa õhuradarisüsteemi «Peace Eagle» paigaldamisest Türgi õhujõudude Boeing 737 pardale. Nende kättesaamiseks olevakt kohe pärast õnnetust saadetud Amsterdami agendid, kes baseeruvad Frankfurdis.

Hollandi prokuratuuri pressiesindaja kinnitusel «ükski USA valitsuse esindaja» vrakki ei sisenenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles