Fidži president pani putšijuhi peaministriks tagasi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fidži sõjaväeline juht kommodoor Voreqe Bainimarama (parem) annab ametivannet president Josefa Iloilole (istumas).
Fidži sõjaväeline juht kommodoor Voreqe Bainimarama (parem) annab ametivannet president Josefa Iloilole (istumas). Foto: AFP / Scanpix

Okeaania saareriigis eile põhiseaduse tühistanud ja kohtunikud tagandanud president Ratu Josefa Iloilo ennistas täna ajutise valitsuse eesotsa sõjaväejuhi, kelle kohus oli just tunnistanud ebalegitiimseks valitsejaks.


Fidži valitsushoones peetud tseremoonial vannutati enam kui kahe aasta eest korraldatud riigipöördega võimule tõusnud kommodoor Voreqe (Frank) Bainimarama ametisse, kuid välismeediat selle sündmuse juurde ei lubatud, vahendas

BBC News

.

Bainimarama kindla toetajana tuntud Iloilo kuulutas eile televisioonis end «uue korra riigipeaks» ning lubas enda määratud üleminekuaja peaministrile volitusi järgmiseks viieks aastaks. Saareriigis toimuva on hukka mõistnud nii Austraalia kui Ameerika Ühendriigid.

2006. aasta lõpus riigipöörde korraldanud sõjaväejuhi valitsuse ebalegitiimseks tunnistanud Fidži kolmeliikmeline apellatsioonikohus tagandati presidendi otsusega ametist.

Kohtunikud toetasid kukutatud korrumpeerunud peaministri Laisenia Qarase hagi Bainimarama võimu vastu, kuid soovitasid presidendil kumbagi neist mitte nimetada uueks valitsusjuhiks.ÜRO peasekretär Ban Ki-moon kutsus neljapäeval langetatud kohtuotsuse järel vaoshoitusele saareriigis.

Bainimarama oli seni tõrjunud nii siseriiklikke kui rahvusvahelisi üleskutseid taastada Fidžil kiiresti demokraatia.

Kommodoori hinnangul on esmatähtis reformida valimissüsteemi, mis praegu süvendab lõhet rahvastikust enamuse moodustavate pärismaalaste ja Indiast pärit vähemuse vahel.

Vaikse Ookeani Saarte Foorum on ähvardanud peatada Fidži liikmesuse 16 saareriigist koosnevas ühenduses, kui mai alguseks pole paika pandud üldvalimiste kuupäev.

Samasuguse ähvarduse on teinud ka Rahvaste Ühendus, mis andis Fidžile aega septembrini. 2006. aasta veretu putš oli saareriigis viimase kahe aastakümne jooksul neljas riigipööre.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles