Kim Jong-un vahetas välja kaitseministri

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korea RDV liider Kim Jong-un sõjaväelaste keskel.
Korea RDV liider Kim Jong-un sõjaväelaste keskel. Foto: SCANPIX

Korea RDV liider Kim Jong-un asendas senise kaitseministri Kim Jong-Gaki pistrikuna tuntud kindrali Kim Kyok-Sikiga.

Vaatlejate sõnul on ministrivahetuse eesmärgiks suurendada aasta tagasi riigi etteotsa tõusnud Kim Jong-uni kontrolli mõjuvõimsa armee üle. «Kim on tugevdanud haaret sõjaväe üle, asendades tippkindralid talle lojaalsetega,» märkis Põhja-Korea õpingute ülikooli professor Yang Moo-Jin uudisteagentuurile AFP.

Kim Jong-Gak jõudis kaitseministri ametis töötada vaid seitse kuud. Tema asendajat on aga kirjeldatud kui sõjakat kindralit, keda seostatakse Lõuna-Korea sõjalaeva Cheonan põhja laskmisega 2010. aastal, kui surma sai 46 madrust.

Samuti osales Kim Jong-Gak väidetavalt samal aastal toimunud suurtükirünnakus, kui Põhja-Korea avas esmakordselt pärast 1953. aastal sõlmitud vaherahu suurtükitule tsiviilelanike pihta ning tule alla jäänud Lõuna-Korea Yongpyongi saarel sai surma neli lõunakorealast, nende hulgas kaks tsiviilisikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles