Euroopa Liidu IT-amet alustab 1. detsembril Tallinnas tööd

Kalev Aasmäe
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

1. detsembril 2012. a. alustab tööd uus Euroopa Liidu amet, mille ülesandeks on suuremahuliste IT-süsteemide operatiivjuhtimine siseasjade valdkonnas.

Amet täidab keskset rolli Euroopa Liidu varjupaiga-, rände- ja piirihalduspoliitika rakendamise toetamisel.

Amet, mille peakontor asub Tallinnas, tehnilised ja toetavad üksused Strasbourgis (Prantsusmaa) ja St Johann im Pongaus (Austria), peab tagama viisainfosüsteemi (VIS), Eurodac ja alates 2013. aastast, teise põlvkonna Schengeni infosüsteemi (SIS II) toimimise.

Esmaseks põhiülesandeks on tagada IT-süsteemide toimimine ööpäevaringselt. Lisaks sellele vastutab amet süsteemide turvalisuse eest, täidab teatavaid sideinfrastruktuuri valdkonna ülesandeid ning tegeleb järelevalve, aruandluse, statistika ja riiklike ametiasutuste töötajate koolitamisega.

«Eestil on suured ootused, et amet kasvab tõeliseks suuremahuliste IT-süsteemide arendamise ja juhtimise tippkeskuseks,» nentis siseminister Ken-Marti Vaher tänasel pressikonverentsil.  «Eesti valitsus on seadunud ülesandeks täita oma kohustused ameti asukohariigina.»

«Need kolm IT-süsteemi toetavad Euroopa Liidu varjupaiga-, rände ja piirihalduspoliitika rakendamist ja aitavad kaasa turvalisuse tagamisele Euroopas,»  ütles Euroopa Komisjoni siseasjade peadirektoraadi direktor Belinda Pyke. «Ameti töö on äärmiselt oluline, sest süsteemid peavad toimima ööpäevaringselt.»

«Meie põhiväljakutseks on mitte ainult hallatavate IT-süsteemide keerukus, vaid vajadus tõestada, et ameti töö on kulutõhus ja selle pidamine tasub ennast majandussurutise tingimustes ära,» lisas IT-ameti tegevdirektor Krum Garkov.  Ta lisas, et praegu on palgatud kokku 65 inimest nii Tallinnas kui Strasbourgis, värbamist jätkatakse ning  plaanide kohaselt töötab 2013. aasta lõpuks ametis 120 inimest.

Euroopa Liidu IT amet hakkab haldama viisainfosüsteemi VIS (andmebaas,  mis toetab Euroopa Liidu ühtse viisapoliitika elluviimist ja hõlbustab piirikontrolli), Euroopa Liidu varjupaigataotlejate sõrmejälgede andmete võrdlemise süsteemi EURODAC (süsteem, mis võimaldab liikmesriikidel tuvastada varjupaigataotlejaid ja ebaseaduslikult ühenduse välispiiri ületanud isikuid) ning Schengeni piirkonna infosüsteemi SIS ( mis on Euroopa Liidu suurim ja üks tähtsamaid ühiseid andmebaase, milles sisaldub info tagaotsitavate ja kadunud inimeste, ebaseaduslike sisserändajate, varastatud sõidukite ja vara kohta).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles