Piraatide paat triivib Somaalia ranniku poole

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Somaalia piraatide ja nende kätte pantvangi langenud USA laevakaptenit kandev päästepaat triivib vaikselt mässulise rannikuala poole, ent seda jälgivad viimastel andmetel kaks USA sõjalaeva, mis tahavad takistada röövlite põgenemist kaldale.


Kütuseta juba mitu päeva merel loksuv paat oli laupäeva hilisõhtuks jõudnud paarikümne miili (umbes 30 kilomeetri) kaugusele rannikust, märkis CNNi andmetel üks USA sõjaväeametnik, kelle sõnul kardetakse, et kaldale jõudes võivad piraadid üritada pageda, vahendasid AFP ja Reuters.

New York Timesi andmetel on paat lähenemas Gara'adi piirkonnale Somaalia kirderannikul. Somaalia piraatidele lähedalseisvad allikad ja rannaelanikud siiski ei usu, et paat võiks olla rannikule nii lähedal.

Keenia sadamasse Mombasasse jõudis aga ilma kaptenita piraatide käest pääsenud konteinerlaev Maersk Alabama, mille üks meeskonnaliikmetest nimetas sadamasse jõudes kaptenit kangelaseks.

Piraatide käest pääsenud meremehi kohe kaldale ei lubatud, samas kui ajakirjanikud nende juurde ei pääse, sest kuriteopaigaks kuulutatud laeva uurivad FBI agendid.

USA lipu all sõitva laeva kapten Richard Phillips andis end senistel andmetel ise kolmapäeval piraatide kätte pantvangi, et aluse meeskonda hullemast päästa.

Phillips üritas neljapäeva öösel vastu reedet ise ujudes põgeneda, ent püüti kinni. Piraadid on ähvardanud kapteni tappa, kui neile ei maksta lunarahaks 2 miljonit dollarit või sõjalaevad alustavad rünnakut.

Meedias arvatakse samal ajal, et piraadid võivad plaanida kapteni viimist päästepaadist mõnele suuremale laevale, sest väidetavalt vahepeal USA ametnikega peetud läbirääkimised on New York Timesi andmetel katkenud.

Nimelt olevat ameeriklased nõudnud, et pärast kapteni vabastamist tuleb teda vangishoidvad neli piraati kinni pidada, ent piraate esindanud Somaalia hõimuvanemad sellest pakkumisest mõistagi keeldusid.

Enne läbirääkimiste katkemist olevat piraadid avanud korraks ka tule, kui üks väiksem USA mereväe alus üritas eile päästepaadile läheneda. Mereväelased naasid hoiatuslaskude peale hävitaja USS Bainbridge juurde ega vastanud tulele, et vältida olukorra eskaleerumist väitis üks anonüümsust palunud sõjaväeallikas.

USA välisministeeriumi pressiesindaja ei tahtnud seda teadet kinnitada ega ümber lükata. Maersk Alabama kaaperdamiskatse järel on piirkonda suundumas aga suuremad USA jõud ning pingeline olukord kestab edasi.

BBC Newsi teatel on hõimuvanemad alustanud siiski uut katset vastasseisu lahendada ning suundusid merele, et üritada tagada piraatidele ohutud pääsemist. 

Somaalia rannikul asuva piraatide pelgupaiga Haradheere kohal nähti täna lendamas ka tundmatuid sõjaväekopterei, teatas Reuters.

Laupäeval röövisid teised piraadid juba uue laeva Adeni lahel. Itaalia lipu all sõitnud puksiiri Buccaneer meeskonda kuulub kümme itaallast, viis rumeenlast ja üks horvaat.

Samal ajal suutis üks Türgi lipu all sõitev kaubalaev piraadid tagasi tõrjuda. Selle meeskond avas ründajate pihta veevoolikud. Laeva kapteni kajutisse olevat aga tulistatud granaat, mis ei lõhkenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles