Kubiliuse hinnangul diskrediteerib Butkevičius valitsuse moodustamise protsessi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lahkuv Leedu peaminister Andrius Kubilius.
Lahkuv Leedu peaminister Andrius Kubilius. Foto: SCANPIX

Peagi ametist lahkuv Leedu konservatiivist peaminister Andrius Kubilius märkis, et viis, kuidas tema mantlipärija – sots Algirdas Butkevičius – valitsust moodustab, diskrediteerib kogu protsessi.


«Minu arvates on kogu selle protsessi halvaks tagajärjeks see, et see diskrediteerib valitsust – nii ministrite otsimine kõrvalt, vaat et tänavalt kui ka kandidaatide nimekirja edastamine lühisõnumitega,» ütles Kubilius raadiojaamale Žinių radijas.

Oktoobris valimised võitnud Leedu sotsid, kes lubasid uue valitsuse moodustada koos samuti vasakpoolse Tööerakonna ning parempopulistliku Korra ja Õigluse parteiga, on jätkuvalt sellega ametis.

Veel sel nädalalgi on ministrikandidaatide nimed vahetunud. Näiteks teatas Butkevičius ootamatult, et otsustas loobuda konservatiivide ridadesse kuuluva Mindaugas Kukleriuse põllumajandusministrina sotside valitsusse toomisest, sest ta hakkas kahtlema, kas senine asepõllumajandusminister ikka ajaks piisavalt vasakpoolsetega sobivat poliitikat.

Samuti on pretsedenditud ministrite kuulamised, mida president Dalia Grybauskaitė sel nädalal korraldama asus. Nimelt võtab riigipea iga Butkevičiuse valitsuse kandidaadi ükshaaval ette ning on ähvardanud vestluse käigus testida ka nende võõrkeeleoskust. Viimast seoses sellega, et möödunud nädalal puhkes furoor selle ümber, et paljud tuleva aasta teises pooles ELi eesistujamaaks tõusva Leedu uue vasakvalitsuse liikmed võivad kannatada napi võõrkeeleoskuse all.

«See on halb, kui protsess ise hakkab end diskrediteerima. Kõige tähtsam on peaministri vastutus,» leidis Kubilius. «Vahel tundub, et peaministril tekib ahvatlus lahendada piisavalt keerukad suhted koalitsioonipartneritega, kaasa arvatud erinevate rühmadega sotsiaaldemokraatide endi fraktsiooni sees, väga lihtsalt ja primitiivselt, korraldamata sisediskussioone, viia presidendile suvaliste kandidaatide nimekirju, et ta ise puhastustööga tegeleks.»

Teisipäeval ministrikandidaatide kuulamisi alustanud Grybauskaitė esindaja kurtis siis ka seda, et riigipea käsutuses pole jätkuvalt kogu tema kabineti koosseisu nimekirja. Päev hiljem ütles Butkevičius, et tal on kabineti koosseisu täisnimekiri olemas ning ta on selle e-kirjaga ka presidendile saatnud. Grybauskaitė kohtumised ministrikandidaatidega peaksid lõpule jõudma homme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles