Chişinăus suri üks protestija

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moldova noored tänaval kommunistide võitu taunimas.
Moldova noored tänaval kommunistide võitu taunimas. Foto: SCANPIX

Moldovas on nii politsei kui vanemate kinnitusel surnud üks valimiste järel alanud meeleavaldustel osalenud noor opositsiooni toetaja, ent võimude ja omaste selgitused surma põhjuste kohta erinevad.


AFP ja Interfaxi teatel osutus hukkunuks 23-aastane meeleavaldaja Valeriu Boboc.

Tema vanemad rääkisid meediale, et nad said verevalumites surnukeha morgist kätte pärast seda, kui nooruk nädala alguses puhkenud rahutuste ajal vahistati.

«Ta arreteeriti. Politsei peksis teda ja ta suri,» tsiteerisid neid ajakirjanikud.

Siseministeeriumi pressisekretär kinnitas küll surma, kuid väitis, et selle põhjuseks polnud mitte peksmine, vaid ilmselt hoopis gaas, mida kasutati rahvahulga talitsemiseks.

«Lahkamisandmete kohaselt suri noor mees gaasimürgitusse. Selle juhtumi suhtes viiakse läbi juurdlust,» ütles pressiesindaja Interfaxile.

Moldova prokuratuurist tehti hiljem ametlik avaldus, milles teatati, et Boboc suri kolmapäeval, 8. aprillil, kui teda transporditi haiglasse.

«Lahkamistulemuste kohaselt oli tal murtud ribi, kuid see ei olnud surma põhjus. Arstide sõnul suri ta teadmata päritoluga aine mürgistusest,» lisati teates.

Prokuratuur kinnitas, et on valmis paluma ka rahvusvahelist ekspertiisi, et «välistada igasuguseid tõlgendusi».

Teisipäeval vägivaldseks muutunud meeleavalduste käigus on viga saanud kümned protestijad ning võimude kinnitusel ka sadakond politseinikku, kes surusid alles järgmiseks hommikuks protestijad riigiasutustest välja.

Kohe esimesel õhtul teatati ka ühe noore naisterahva surmast vingumürgituse tagajärjel, kuid hiljem pole seda ametlikult kinnitatud. Boboc on teadaolevalt esimene vigastadasaanu, kes kinnitatud andmetel suri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles