Abbas: astusime tõesti sammu Palestiina iseseisvuse suunas

Kadri Veermäe
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiina president Mahmoud Abbas eile New Yorgis ÜRO peaassamblee istungil.
Palestiina president Mahmoud Abbas eile New Yorgis ÜRO peaassamblee istungil. Foto: SCANPIX

Palestiina liider Mahmoud Abbas sõnas eile, et ÜRO otsus tõsta Palestiina vaatlejariigiks oli ajaloolise tähtsusega samm Iisraeli kõrval iseseisvuse saavutamiseks.

Abbas lisas, et palestiinlastel on siiski veel ees pikk tee oma riigi saamiseks, lisaks kutsus ta üles lõpetama vastuolusid Gazat valitseva rivaalitseva Hamasiga.

ÜRO peaassamblee hääletusele järgnenud vastuvõtul esitles Türgi välisminister Ahmet Davutoglu Abbasi Palestiina riigi presidendina.

«Täna on tõepoolest ajaloolise tähtsusega päev. Täna astusime me tõesti sammu Palestiina iseseisvuse suunas,» sõnas Abbas kokkutulnud diplomaatidele ja ajakirjanikele.

«Homme alustame tõelist võitlust. Meil on ees pikk ja keeruline teekond. Ma ei taha täna õhtul meie võitu rikkuda, kuid eelseisev tee on siiski keeruline,» lisas Abbas.

 Palestiina diplomaatilise staatuse tõstmist toetas 138 riiki, neli oli vastu ja 41 jäi erapooletuks.

«Me oleme pühendunud oma eesmärkide saavutamisele rahu ja läbirääkimiste teel,» sõnas Abbas. Ta lisas, et nad ei karda ning jätkavad iga võimaluse kasutamist, et oma püüdlus rahumeelsel teel saavutada.

Abbas lisas ka, et lõhe tema Fatah’ rühmituse ja Hamasi vahel peab kaduma. Suur osa Jordani jõe läänekaldast on rühmituse Fatah juhitava Palestiina omavalitsuse kontrolli all, Gazat valitseb aga Hamas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles