Tai peaminister ähvardas karmimate meetmetega

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tai pealinnas täna eriolukorra kehtestanud peaminister Abhisit Vejjajiva ähvardas televisiooni otse-eetris kasutada meeleavaldajate vastu jõudu, kui need jätkavad oma protestikampaaniat.

«Ma tahan öelda protestijatele, et teil ei ole mingit õigust rikkuda seadust või piirata teiste inimeste õigusi. Muidu peab valitsus rakendama eriolukorra tingimustes veel meetmeid,» hoiatas peaminister AFP andmetel, vihjates sellega jõu kasutamise võimalusele.

«Ma palun avalikkusel rahulikuks jääda. Ma olen kindel, et valitsus taastab normaalsuse meie maal,» lisas neli kuud ametis olnud valitsusjuht, kes on silmitsi seni tõsiseima väljakutsega oma võimule.

Tai valitsusvastased protestijad, kes nõuavad Abhisiti tagasiastumist, hõivasid enne peaministri avaldust eriolukorrast hoolimata vähemalt kaks armee soomukit ja ühe tanki, mis olid saadetud Bangkoki tänavatele eriolukorda kehtestama.

Tai asepeaminister Suthep Thaugsuban ilmus seejärel teleekraanile ning palus sõduritel ja politseil eriolukord jõustada, samas oli mitmel pool märke, et kõigil jõuorganitel pole selleks piisavalt tahet. Suthep viitas ka sellele, et protestijad on vigastanud kõrgeid ametnikke.

Mõned tunnid varem aga tungisid kaigaste ja tänavakividega relvastatud punasärkides meeleavaldajad siseministeeriumisse ning ründasid sealt väljunud autot, milles arvati olevat peaminister ise. Tema asepeaminister viibis samas hoones ja põgenes teise autoga.
Pealinnas viimase kaheksa kuu jooksul juba kolmandat korda kehtestatud eriolukord tähendab seda, et keelatud on rohkem kui viie inimesega rahvakogunemised ning lubab politseil inimesi kuni kuu aega süüdistuseta kinni pidada.
Abhisiti ametiruumide juures on aga politsei teatel sellest hoolimata protestijate hulk kasvanud ning küündib juba 15 000 peale. Opositsiooni juhid aga keelduvad eriolukorda tunnistamast, sest see olevat vaid tindiga määritud paber, mis ei kehti. T
AFP andmetel on avaliku korra tagamiseks kohale toodud armee, mereväe ja õhujõudude üksused, mis peavad tagama julgeoleku avalikes hoonetes, liiklussõlmedes ja transpordikeskustes - kokku rohkem kui poolesajas paigas üle suurlinna.
Uued rahutused pealinnas puhkesid, kui võimud arreteerisid täna hommikul ühe ekspeaminister Thaksin Shinawatra toetajate liidri, keda süüdistati eilsete rünnakute mahitamises Pattaya kuurordis, kus protestijad nurjasid ASEANi tippkohtumise.
Pattayas eile eriolukord tühistati, kuid hommikul uuesti protestide südamesse sattunud Bangkoki tänavatel veerevad tankid edasi. Thaksin teatas täna telefonitsi meeleavaldajatele, et ta jälgib olukorda ja tuleb ise pagulusest tagasi kodumaale, kui võimud kasutavad tema toetajate vastu vägivalda.
Tai sõjavägi on siiski sageli näidanud üles vaoshoitust poliitilistesse rahutustesse sekkumisel pärast seda kui 1992. aasta märuli mahasurumisel hukkusid kümned inimesed.
Thaksin kukutati aga just sõjaväelise pöördega rohkem kui kahe ja poole aasta eest. Tema pooldajate partei tõusis siiski uuesti võimule ja suutis vastu pidada kuni eelmise aasta detsembri rahutusteni, mis tõid võimule praeguse Abhisiti valitsuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles