Kosmosesond leidis Merkuuri põhjapooluselt jääd

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sel nädalal NASA avaldatud jäädvustusel on näha Merkuuri põhjapoolusel asuvat 109-kilomeetrise läbimõõduga kraatrit, milles võib teadlaste hinnangul jääd olla
Sel nädalal NASA avaldatud jäädvustusel on näha Merkuuri põhjapoolusel asuvat 109-kilomeetrise läbimõõduga kraatrit, milles võib teadlaste hinnangul jääd olla Foto: SCANPIX

USA kosmosesond Messenger on leidnud Päikesele kõige lähema planeedi Merkuuri põhjapooluselt jääd, teatas USA kosmoseagentuur NASA eile.

Jää asub Merkuuri alaliselt varjus olevas piirkonnas. Jääkihi paksuseks on vähemalt pool meetrit.

Teadlaste sõnul võib ka Merkuuri lõunapoolusel jääd olla, kuid sellele pole kinnitust leitud.

Messengeri orbiit on Merkuuri põhjapoolusele palju lähemal kui lõunapoolusele.

Messenger on esimene Merkuuri ümber tiirlev sond. See alustas teekonda 2004. aastal ja tegi esimese möödalennu 2008. aasta jaanuaris.

Merkuur on Päikesele lähim planeet ning üks vähemuuritud taevakehasid Päikesesüsteemis, ehkki ta asub Maale suhteliselt lähedal. Uurimise muudab keerukaks Päikese tohutu gravitatsioon ning kõrge radiatsioonitase.

Merkuuri oli varem lähemalt uurinud üksnes USA kosmosesond Mariner 10, mis lähenes planeedile aastatel 1974-75.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles