Helsingin Sanomat: Bäckman on aktiivne kaebuste esitaja

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johan Bäckman Tallinas
Johan Bäckman Tallinas Foto: Toomas Huik

Vene emade kaitsjana ja Soome-vastase propaganda levitajana tuntud Johan Bäckman on kümne aasta vältel esitanud enam kui 90 kaebust inimeste kohta, kes tegutsevad näiteks poliitikas, meedias ja kõrghariduse vallas, kirjutab Helsingin Sanomat.

Ajalehe andmetel puudutavad need peamiselt avalikkuse ette kerkinud hooldustülidega seotud inimesi ja neid, kes Bäckmanile ühel või teisel põhjusel lihtsalt ei meeldi.

Helsingin Sanomate arvutuste järgi on kaebustest vaid kuus lõppenud karistuse andmisega. Bäckman ise on seisukohal, et asjaolusid arvestades on ta esitanud isegi liga vähe kaebusi.

Kaebused annavad ametnikele ohtralt tööd ja nende uurimine maksab palju raha, kuid õigusriigis ei saa nende esitamist mingil viisil piirata.

Politsei oletusel on Soome mitukümmend inimest, kes esitavad kaebuse iga tühja asja peale.

«Helsingi ülikooli õigusteaduskonna administratsiooniülem Tarja Pellinen näiteks sinatas mind e-kirjas. Minu arvates ei vasta tundmatute inimeste sinatamine tsiviliseeritud riigi tavadele ega ka mitte ülikooli omadele. Kuna soovin, et Soome oleks kultuurne riik, siis plaanin esitada õiguskantslerile kaebuse,» vastas Bäckman, kui ajaleht temalt küsis, miks ta nii usinalt kaebusi esitab.

Bäckmani esitatud enam kui 90 kaebust võib jagada kolme suurde rühma. Esimene grupp puudutab mehe isiklikku hooldustüli Nõukogude Liidus sündinud Jaana Niemiga, kellega teda seob ühine laps.

Teine grupp on seotud Anton Saloneniga, kelle ema Rimma viis ta 2008. aastal endaga Venemaale. Isa Paavo tõi aga poja Soome Peterburi konsuli Simo Pietiläineni auto pagasiruumis kodumaale tagasi.

Kolmanda grupi moodustavad ühiskondliku aktivistid, poliitikud, välisministeeriumi ametnikud, ajakirjanikud ja ülikoolides töötavad inimesed, kellega Bäckman rahul pole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles