Abbas lubab jätkata Palestiina fraktsioonide lepitamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiina liider Mahmoud Abbas
Palestiina liider Mahmoud Abbas Foto: SCANPIX

Palestiina president Mahmoud Abbas lubas täna jätkata püüdlusi Palestiina eri poliitiliste jõudude lepitamiseks.

«Me uurime lähipäevil, millised sammud on vajalikud leppimise saavutamiseks,» ütles Abbas tuhandetele hõiskavatele palestiinlastele, kes olid kogunenud tervitama New Yorgist naasnud presidenti. «Rahvas tahab lõppu lõhestatusele.»

Abbas saavutas sel nädalal toimunud ÜRO Peaassamblee hääletusega Palestiina staatuse tõstmise mitteliikmest vaatlejariigiks.

«Maailm ütles valju häälega... «jah» Palestiina riigile, «jah» Palestiina vabadusele, «jah» Palestiina iseseisvusele, «ei» agressioonile, «ei» asundustele, «ei» okupatsioonile,» ütles Abbas joovastunud rahvahulgale.

Abbas ütles, et pärast võitu ÜRO-s on tema kõige olulisem ülesanne Palestiina ühtsuse saavutamine ning islamistliku Hamasi ja mõõduka Fatahi lepitamine.

Ram Allah'sse naasmine oli suur võit Abbasile, kellele ei õnnestunud eelmisel aastal saavutada Palestiina riigi tunnustamist ÜRO-s. Taotlus ei läinud kaugemale ÜRO Julgeolekunõukogust, kus USA sellele veto pani.

Palestiina staatuse tõstmisele olid vastu Ühendriigid, Iisrael ja veel mõned riigid, kuid Peaassamblees vetoõiguslikke riike ei ole.

Abbas asetas pärja Palestiina Omavalitsuse endise liidri Yasser Arafati hauale, mis asub kompleksis, ning pühendas ÜRO võidu endise presidendi mälestusele.

Kuigi palestiinlased on staatuse paranemise üle rõõmsad, on see juba tagasilööke toonud. USA hoiatas, et võib jätta eraldamata toetused niigi rahahädas Palestiina Omavalitsusele ning Iisrael teatas täna, et ei kanna üle miljonite dollariteni ulatuvaid maksutulusid, mida juudiriik palestiinlaste eest kogunud on.

Reedel avalikustas Iisrael ka kava ehitada Ida-Jeruusalemma ja Läänekalda juudiasundustesse 3000 uut kodu.

Staatuse tõstmine avab Palestiinale juurdepääsu mitmele ÜRO allorganisatsioonile ning ka Rahvusvahelisele Kriminaalkohtule (ICC). Just viimane väljavaade valmistab Iisraelile muret.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles