Läti luteri kirik võib ühineda katoliku kirikuga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti luteri kirik võib ühineda katoliku kirikuga.
Läti luteri kirik võib ühineda katoliku kirikuga. Foto: Reuters / Scanpix

Lätis käivad kõnelused luteri kiriku ja roomakatoliku kiriku võimalikuks ühendamiseks, teatas Läti riigitelevisioon pühapäeval.


16. sajandi reformatsiooniliikumine viis protestantlike kirikute tekkeni, kuid 1920. aastal tekkinud oikumeeniline liikumine hakkas edendama koostööd luteri ja katoliku kiriku vahel, vahendas uudisteagentuur BNS.

Eelmise aasta novembris kohtus Läti luteri kiriku peapiiskop Janis Vanags Vatikanis kardinal Casperiga, kes tegeleb katoliku kiriku ja luterlaste vaheliste suhete edendamisega. Vatikanist naastes kohtus Vanags katoliku kiriku kardinaliga Lätis Janis Pujatsiga, et arutada erimeelsusi ja nende võimalikke lahendusi.

Pujats kinnitas, et algatus tuli luteri kirikult. «On üks Jumal ja üks tõde,» ütles kardinal. «See tähendab, et kusagil peab olema sild ja me peame selle üles leidma.»

Vanagsi sõnul pole tegemist küsimusega, mida saaks lahendada mõne aastaga. «Kuid ma usun, et ülesanne on väga oluline,» ütles peapiiskop.

Mõlemad pooled tunnistavad, et erimeelsused on suured, kuid lahendused võimalikud.

Luteri vaimulikud ei toeta plaani siiski üksmeelselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles