Ratturjoodikut ootab Poolas vangla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poolakas jalgrattal.
Poolakas jalgrattal. Foto: AP / Scanpix

Purjuspäi rattale istuvaid inimesi tuleb kohelda samamoodi nagu roolijoodikuid ja ka neile võib määrata vanglakaristuse, kinnitas möödunud nädalal Poola konsitutsioonikohus.

Vastavalt 2000. aastast selles riigis kehtivale seadusele ootab igaüht, kes tabatakse rattalt purjuspäi, vastavalt joobeastmele kas trahv või kuni kaheaastane vangistus. Briti uudistevõrgu BBC teatel pole juhtumid, kus ratturjoodik Poolas trellide taha saadetakse, sugugi harvad. Keskmine sellise kuriteo eest määratud karistus ongi seal 11,5 kuu pikkune vangistus.

Rattajoodikute nii ränka karistamist on kritiseerinud mitmed Poola vanglaametnikud ja kohtunikud. Näiteks Lääne-Poolas töötava 37-aastase kohtuniku Jaroslaw Sielecki hinnangul peaks purjus ratturit kohtlema pigem samamoodi kui vindist jalakäijat, mitte nagu roolijoodikut. Ehk siis määrama talle pigem trahvi kui vangistuse.

Ometigi otsustas konstitutsioonikohus, et teel vänderdavad ratturid on oma kiirema liikumistempo tõttu märksa ohtlikumad kui tuikuvad jalakäijad, mistap tuleks neid ka karmimalt karistada.

Praegu istub Poola vanglates 2000 purjuspäi rattasadulast tabatud inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles