Suri Puhhi-filmide autor Fjodor Hitruk

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Karupoeg Puhhi» tegelased Fjodor Hitruki silma läbi.
«Karupoeg Puhhi» tegelased Fjodor Hitruki silma läbi. Foto: SCANPIX

Täna suri Moskvas 95-aastasena multiplikaator Fjodor Hitruk, keda paljud teavad karupoeg Puhhi filmide loojana.

Hitruki surmast teavitas avalikkust joonisfilmi assotsiatsioon, teatas RIA Novosti.

Hüvastijätt leiab aset kas kolmapäeval või neljapäeval Moskvas Kinomajas ning pärast seda leiab aset kiriklik matusetalitus. Täpne kuupäev ja kellaaeg on täpsustamisel.

Hitruk sündis 1. mail 1917. aastal Tveris. Ta läks Sojuzmultfilmi stuudiosse tööle 20-aastasena ja tegutses seal peaaegu pool sajandit. Animaatorina lõi ta 200 tegelaskuju, kelle hulgas on näiteks Lumekuninganna ja Punamütsike.

Tema kui režissööri käe all valmisid kolm Puhhi-filmi («Karupoeg Puhh», «Karupoeg Puhh läheb külla» ja «Karupoeg Puhh ja toimekas päev»), «Päntajalg», «Bonifatsiuse vaheaeg», «Film-film-film» ja palju muud.

Hitruk sai oma loomingu eest palju riiklikke autasusid. Ta oli Nõukogude Liidu rahvakunstnik (1985), NSVLi riikliku preemia laureaat (1976, 1982), Saksa DV riikliku preemia laureaat (1972) ja lisaks Vene presidendi kirjanduse- ja kunstipreemiad. Ka oli tal mitmeid ordenid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles