Colombia armee andis mässulistele õhulöögi

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Colombia armee sõdurid.
Colombia armee sõdurid. Foto: SCANPIX

Colombia armee teatas õhurünnaku korraldamisest revolutsioonilise sissirühmituse FARC laagrile, milles sai relvajõudude väitel surma vähemalt 20 sissi.

Teade Narino provintsis läbi viidud sõjalisest operatsioonist tuleb ajal, mil oktoobris alustasid pooled rahukõnelusi alates 1964. aastast käiva konflikti lahendamiseks. Armee teatel on tegu kõige ulatuslikuma sõjalise operatsiooniga alates rahukõneluste algusest, vahendas BBC.

Möödunud kuul kuulutas FARC ühepoolselt välja kaks kuud kestva relvarahu, peatades 20. jaanuarini kõik sõjalised operatsioonid valitsusvägede vastu.

Riigi president Juan Manuel Santos teatas vastuseks, et mässulised on rikkunud oma eelnevat lubadust pantvange mitte võtta, andes rühmitusele relvade ära andmiseks aega alla poole aasta. FARC pole riigipea avaldusele veel vastanud.

FARCi mässuliste positsioon on viimastel aastatel märgatavalt nõrgenenud. Murrang võitluses toimus pärast president Alvaro Uribe võimuletulekut 2002. aastal. Võitlejate arv ja rahva toetus vasaksissidele on vähenenud jätkuvalt ka 2010. aastal võimule tulnud Santose ametiajal.

Colombia võimude andmetel võitleb Farci ridades keskvõimu andmetel umbes 8000 mässulist, lisaks jätkab võitlust ka teine sissirühmitus Rahvuslik Vabastusarmee (ELN), mille ridadesse kuulub hinnanguliselt 3500 võitlejat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles