Albaania tahab alustada teed ELi liikmeks saamiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Albaania peaminister Sali Berisha (keskel) sai alles rõõmustada NATO-sse vastu võtmise üle ja soovib nüüd kohe alustada teed ka EL-i-.
Albaania peaminister Sali Berisha (keskel) sai alles rõõmustada NATO-sse vastu võtmise üle ja soovib nüüd kohe alustada teed ka EL-i-. Foto: AFP / Scanpix

Albaania valitsus esitab avalduse Euroopa Liitu astumiseks 28. aprillil, kinnitasid Tirana ja Brüsseli allikad uudisteportaalile BalkanInsight.

Riigi peaminister Sali Berisha tahtvat nimelt rahvast üllatada ja valitsus annabki avalduse 15 päeva pärast sisse, kommenteeris kõrge Albaania ametnik. Sama kinnitasid allikad Euroopa Parlamendist.


Tirana andis oma soovist avaldus esitada märku juba aasta alguses, kuid mitmed ELi ametnikud andsid nõu sellega oodata ja esiteks vaadata, kuidas lähevad juunikuised valimised ja teiseks uurida kogu euroliidu poliitilist meelsust.

Paljude ELi ekspertide arvates on praegu halb aeg laienemisele mõtlemiseks. Kohe on tulemas Euroopa Parlamendi valimised, sügisel on valimised Saksamaal, kus praegune kantsler Angela Merkel on avaldanud soovi uute liikmete võtmisega mitte kiirustada. 

Albaania opositsiooni sõnul kasutab valitsus praegu ELi kaarti lihtsalt valimiste eel toetuse võitmiseks.

Avalduse esitamine ei tähenda veel liikmeks saamist, vaid kõigest pika protsessi algust, mille võimalikuks lõpptulemuseks on liitumine ELiga, kui riik vastab kõigile ühenduse kriteeriumidele. 

ELi ametlikud kandidaatriigid on samas piirkonnas praegu Horvaatia, Makedoonia ja Türgi, ülejäänud Lääne-Balkan on potentsiaalsed kandidaatmaad. Viimane ELi astumise avalduse esitanud riik on Montenegro.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles