USA: Süüria on alustanud sariini valmistamiseks kemikaalide segamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister Hillary Clinton.
USA välisminister Hillary Clinton. Foto: SCANPIX

Süüria on alustanud kemikaalide segamist, mille tulemusena võib riik valmistada surmavat närvigaasi sariini, ütles USA ametnik esmaspäeval AFP-le.

«Oleme täheldanud mitmeid märke, mis on viinud meid veendumusele, et Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiim on alustanud erinevate kemikaalide kokkusegamist, mille eesmärgiks on tõenäoliselt sariini valmistamine» lisas anonüümsust palunud ametnik.

Uudistekanal CNN vahendas varem esmaspäeval teadaannet, et Assadi režiim kaalub ülestõusuvõitlejate vastu piiratud keemiarünnaku korraldamiseks suurtükilaengutesse sariini paigutamist. Ühendriikide ametnikud kinnitasid telekanalile oma veendumust, mille kohaselt ei ole Assad piiratud keemiarünnaku korraldamiseks lõplikku otsust langetanud.

Washington teatas esmaspäeval, et Assadile ustava sõjaväe juhtkond kaalub ülestõusnute kallal keemiarelva kasutamist.

Ühendriikide meediaallikad vahendasid esmaspäeval informatsiooni, et riik on täheldanud Süüria sõjaväe tegevust keemiarelvade ümberpaigutamisel.

Välisminister Hillary Clinton kordas esmaspäeval Prahas president Barack Obama kinnitust, et keemiarelva kasutamine Süürias oleks Ühendriikide jaoks «punane joon», mis kutsuks esile vastutegevuse.

«Oleme teinud oma seisukohad väga selgeks: see on USA jaoks punane joon,» ütles Clinton ajakirjanikele. «Ma ei lasku üksikasjadesse, mida me teeksime, kui omaksime usaldusväärseid tõendeid, et Assadi režiim on otsustanud kasutada oma rahva vastu keemiarelva. Piisab, kui öelda, et kui see peaks juhtuma, kavandame kindlasti samme.»

«Oleme mures, et üha enam nurkasurutud režiim võib kaaluda oma rahva vastu keemiarelva kasutamist,» lisas Valge Maja pressiesindaja Jay Carney.

Süüria lükkas süüdistused kategooriliselt ümber.

«Vastates USA välisministri avaldusele, kes hoiatas Süüriat keemiarelva kasutamise eest, kinnitavad Süüria võimud veel kord, et nad ei kasuta seda liiki relvastust mitte mingil tingimusel,» seisab välisministeeriumi avalduses.

Sariini näol on tegemist inimeste loodud närvigaasiga, millega kokkupuutumisel on sümptomiteks krambid, võimetus hingata ja surm.

Jaapanis kasutati seda 1990. aastatel kahes terrorirünnakus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles