ÜRO toob osa töötajaist Süüriast ära

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO lipp
ÜRO lipp Foto: SCANPIX

ÜRO teatas esmaspäeval oma tegevuse peatamisest Süüriast ning otsusest vähemtähtis personal riigist ära tuua.

Maailmaorganisatsiooni pressiesindaja Martin Nesirky ütles ajakirjanikele, et tegevus peatatakse määramata ajaks.

USA teatas varem esmaspäeval, et Süüria presidendile Bashar al-Assadile ustava sõjaväe juhtkond kaalub ülestõusnute kallal keemiarelva kasutamist.

Ühendriikide meediaallikad teatasid esmaspäeval, et riik on täheldanud Süüria sõjaväe tegevust keemiarelvade ümberpaigutamisel.

Välisminister Hillary Clinton kordas esmaspäeval Prahas president Barack Obama kinnitust, et keemiarelva kasutamine Süürias oleks Ühendriikide jaoks «punane joon», mis kutsuks esile vastutegevuse.

«Oleme teinud oma seisukohad väga selgeks: see on USA jaoks punane joon,» ütles Clinton ajakirjanikele. «Ma ei lasku üksikasjadesse, mida me teeksime, kui omaksime usaldusväärseid tõendeid, et Assadi režiim on otsustanud kasutada oma rahva vastu keemiarelva. Piisab, kui öelda, et kui see peaks juhtuma, kavandame kindlasti samme.»

«Oleme mures, et üha enam nurkasurutud režiim võib kaaluda oma rahva vastu keemiarelva kasutamist,» lisas Valge Maja pressiesindaja Jay Carney.

Süüria lükkas süüdistused kategooriliselt ümber.

«Vastates USA välisministri avaldusele, kes hoiatas Süüriat keemiarelva kasutamise eest, kinnitavad Süüria võimud veel kord, et nad ei kasuta seda liiki relvastust mitte mingil tingimusel,» seisab välisministeeriumi avalduses.

Türgis visiidil viibiv Venemaa president Vladimir Putin väljendas vastuseisu NATO kavale Türgi piirialadele Süüriaga maa-õhk tüüpi Patriot rakette paigutada.

«Lisavõimekuse loomine piiril ei too pingelõdvendust, vaid vastupidi pingestab olukorda veelgi,» ütles Putin pressikonverentsil.

Moskva pole Putini väitel ilmtingimata Süüria režiimi toetaja, kuid on mures selle pärast, kuidas seda asendada kavatsetakse.

Araabia Liiga peasekretär Nabil al-Arabi ütles esmaspäeval, et Süüria opositsiooni edusammude tõttu nii sõjalisel kui poliitilisel rindel võib Assadi režiim lähiajal kokku variseda.

«Kohapeal toimuvad arengud kinnitavad, et ülestõusnud saavutavad iga päev edu nii poliitiliselt kui sõjaliselt,» märkis Arabi.

Väidetavalt tabas Assadi režiimi selle välisministeeriumi pressiesindaja ametist lahkumisega järjekordne hoop.

Süüria Inimõiguste Vaatluskeskuse andmeil sai esmaspäeval riigis möllavas vägivallas surma 86 inimest, kellest 32 olid tsiviilisikud, 32 ülestõusuvõitlejad ja 22 valitsusvägede sõdurid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles