Türgi politsei vahistas väidetavad riigikukutajad

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehmet Haberali vahistamine.
Mehmet Haberali vahistamine. Foto: AP / Scanpix

Türgi julgeolekujõud vahistasid täna üleriigilise haarangu käigus veel 12 kahtlusalust, keda seostatakse väidetava vandenõuga valitsuse kukutamiseks.


BBC Newsi andmetel toimusid läbiotsimised näiteks Kanal B-nimelises telejaamas, ilmalikkust propageerivate ja valitsusväliste organisatsioonide peakontorites. Muu hulgas arreteeriti ka Ankara Baskenti ülikooli president ja asutaja Mehmet Haberal ning Inonu Ülikooli endine juht Fatih Hilmioglu.

Haberal on viimastel kuudel korraldanud kohtumisi valitseva Õiguse ja Arengu Partei (AK) esindajatega. Väidetavalt on vahistamised seotud ultranatsionalistlikku varirühmitusse Ergenekoniga.

Türgi võimud on alates eelmisest aastast vahistanud ligi sada endist erukindralit, poliitikut, advokaati, ajakirjanikku ja akadeemikut, keda süüdistatakse kuulumises salaorganisatsiooni, mis väidetavalt kavandas juhtivate poliitikute ja julgeolekujõudude atentaate, ebaseaduslikke protestiaktsioone ning pommirünnakuid, et sundida ajalooliselt mõjuvõimsat armeed sekkuma riigi juhtimisse.

86 vahistatut astus eelmise aasta oktoobris ka kohtu ette, kuid süüalused on oma süüd eitanud, väites, et need on poliitiliselt mõjutatud.

Varasemad vahistamised on pingestanud suhteid valitsuse ja Türgi ilmaliku juhtkonna vahel, kuhu kuuluvad ka sõjaväelased ja kõrgemad kohtuametnikud.

Türgis on mõjuvõimas sõjavägi, mis on viimase poolesaja aasta jooksul valitsuse neli korda kukutanud. Armee on juurdlust kritiseerinud ja eitanud igasuguseid sidemeid väidetavalt vandenõu ühe osana läbiviidud pommiplahvatuste ning mõrvadega.

Samuti on eitanud oma seost vahistamistega ka AK esindajad. Analüütikute hinnangul on aga hiljutised arreteerimised kättemaks partei vastastele, kes soovisid erakonna tegevuse kohtus keelustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles