Leedu Tööerakond trotsib presidendi nurinat ministrikandidaatide üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu peaminister Algirdas Butkevičius.
Leedu peaminister Algirdas Butkevičius. Foto: SCANPIX

Leedu Tööerakonna juhatus kinnitas eile õhtul peetud erakorralisel kohtumisel ametisse senised ministrikandidaadid, ütles erakonna esimees Viktor Uspaskihh.

«Presiidium kinnitas samad kandidaadid, kes olid, nimekiri ei muutu... Kahjuks ei nõustunud juhatus täna mitte mingite kompromissidega,» selgitas ta.

Mitteametlikel andmetel teavitati peaminister Algirdas Butkevičiust teisipäeval, et president Dalia Grybauskaitėle on vastuvõetamatu Tööerakonna esindaja Loreta Graužinienė kandidatuur sotsiaalministri ametisse, Virginija Baltraitienė haridus- ja teadusministri ametisse ning mõlemad kultuuriministriks esitatud kandidaadid – tööerakondlased Kęstutis Daukšys ja Šarūnas Birutis.

Tööerakond sai loodavas vasaktsentristlikus valitsuses neli ministriametit ning kinnitas kümmet nime sisaldava võimalike kandidaatide nimekirja.

Küsimusele, kas Tööerakond pakub endiselt Graužinienėt sotsiaalministriks ning Baltraitienėt haridus- ja teadusministriks, vastas Uspaskihh, et nimesid ei ole muudetud.

«Me leiame, et nad on kompetentsed ministriametisse pürgimiseks, saavad hakkama mis tahes olukorraga, seda kinnitas täna juhatus,» ütles Tööerakonna liider.

Tööerakonna juhatuse erakorralisel istungil osalenud sotsiaaldemokraat Butkevičius ütles omakorda, et «need on inimesed, kellel on hiiglaslik kogemus poliitilises töös ning nad on suutelised täitma kohustusi edukalt, kui nad ministriteks määratakse».

Ta lisas, et tahtis tööerakondlastelt kuulda lõplikku poliitilist otsust ministrikandidaatide kohta.
«Ma arvan, et on valitud kõige kompetentsemad inimesed, kes väärivad tööd valitsuses,» sõnas Butkevičius.

Samuti tõrjus ta arvamusavaldusi, et tööerakonna juhatuse otsus jätta kandidaatide nimistu muutmata on väljakutse riigipeale.

«Me ei näe mingit väljakutset, me tahame selle teema, diskussioonid valitsuse moodustamise üle sulgeda. Me oleme ette valmistanud valitsuse programmi, soovime seatud eesmärgid ja inimestele antud lubadused ellu viia, me tahame hakata tegelema konkreetsete asjadega riigi juhtimisel, mitte vaidlustega mõningate nüansside üle,» sõnas ta.

Täna esitab Butkevičius presidendile lõpliku ministrikandidaatide nimekirja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles