Poola välisminister: Venemaa ei otsusta NATO eest

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USAs toodetud Patriot-raketid
USAs toodetud Patriot-raketid Foto: SCANPIX

Poola välisminister Radosław Sikorski kinnitusel ei otsusta Venemaa, kas NATO tohib Türgisse Süüria piirile paigutada Patriot raketipatareid või mitte.

«Venemaal võib olla oma seisukoht, kuid allianss otsustab ise, kuidas oma liikme – selle juhtumi puhul Türgi – territooriumi kaitsta, kui nad on ohus või keegi tulistab alla nende lennukeid,» ütles Sikorski Poola ajakirjanikele eile pärast Belgia pealinnas Brüsselis toimunud NATO välisministrite kohtumist oma Venemaa kolleegi Sergei Lavroviga, vahendas Poola raadio koduleht.

NATO välisministrid otsustasid eile täiendada Türgi kaitseks viimase õhutõrjesüsteeme ning anda selleks oma Patrioti raketipatareid. Venemaa on kava kritiseerinud, leides, et see võib viia väga tõsise relvastatud konfliktini, kuna rakettide paigutamine tekitab kiusatuse neid kasutada.

Sikorski sõnul võimaldab NATO artikkel neli, mis näeb ette konsultatsioone liikmesriikide vahel, kui keegi neist tunneb end ohustatuna, avaldada praktilisel viisil solidaarsust mõnele oma liikmele, kelle sekka kuulub ka Türgi. «See on hea uudis teistele NATO piiririikidele, nagu Poola,» ütles Sikorski.

«Türgi palus NATO toetust. Ja meie seisame Türgi kõrval tugeva solidaarsuse vaimus,» teatas eile peasekretär Anders Fogh Rasmussen. «Türgi rahvale ütleme: me kaitseme kindlalt teid ja teie territooriumi. Igaühele, kes võiks tahta Türgit rünnata, ütleme: ärge isegi mõelge sellele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles