Korea RDV valmistub raketistardiks

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korea RDV sõdur aprillis stardiplatvormi juures, millel seisvat Unha-3 raketti peavad lääneriikide eksperdid raketi Taepodong-2 ICBM edasiarenduseks. Sama raketti, mida Pyongyang on juba aastaid välja töötanud, kuid mitte kunagi edukalt katsetanud, soovib Põhja-Korea ka sel korral välja tulistada.
Korea RDV sõdur aprillis stardiplatvormi juures, millel seisvat Unha-3 raketti peavad lääneriikide eksperdid raketi Taepodong-2 ICBM edasiarenduseks. Sama raketti, mida Pyongyang on juba aastaid välja töötanud, kuid mitte kunagi edukalt katsetanud, soovib Põhja-Korea ka sel korral välja tulistada. Foto: SCANPIX

Korea Vabariigi valitsusallika teatel paigaldas Korea RDV kaugmaaraketi stardiplatvormile.

Anonüümseks jääda soovinud allikas ütles Lõuna-Korea uudisetagentuurile Yonhap, et raketi Unha-3 start võib toimuda ajavahemikul 10-12. detsembrini. Pyongyang teatas nädalavahetusel, et kavatseb raketikatsetuse korraldada ajavahemikul 10-22. detsembrini.

Allika sõnul on vaja raketile paigutada ka lisavarustus, näiteks radarid ja kaamerad ning kanderaketti veel ka tankida.

Kui Pyongyangi väitel on selle eesmärgiks toimetada orbiidile ilmasatelliit, siis teised riigid eesotsas Ühendriikide, Jaapani ja Lõuna-Koreaga peavad seda Põhja-Korea järjekordseks sammuks saamaks oma arsenali tuumalõhkepead kanda suutvat raketti.

Ka tänavu 13. aprillil korraldas Põhja-Korea samasuguse raketistardi, kui Korea RDV rajaja ja praeguse liidri Kim Jong-uni vanaisa Kim Il-sungi 100. sünniaastapäeval tulistati välja Unha-3-nimeline rakett, mis kukkus aga Kollasesse merre kõigest mõni minut pärast starti. Pyongyang tunnistas raketi merre kukkumist, kuid ei täpsustanud ebaõnnestumise põhjust.

Mitmed analüütikud arvavad, et Korea RDV soovib järjekordse raketikatsetusega tõsta oma aktsiaid läbirääkimistel nii 19. detsembril selguva Lõuna-Korea uue presidendiga kui ka teiseks ametiajaks Valgesse Majja valitud Barack Obamaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles