Hiina võime jättis nobelistide murekiri külmaks

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liu Xiaobo vabastamist nõudev plakat.
Liu Xiaobo vabastamist nõudev plakat. Foto: SCANPIX

Hiina RV nimetas Nobeli preemia laureaatide üleskutset hiinlasest rahupreemia laureaadi Liu Xiaobo koheseks vabastamiseks sekkumiseks riigi siseasjadesse.

Kompartei uuele juhile Xi Jinpingile saadetud avalikule kirjale kirjutasid alla 134 maineka preemia laureaati, teiste seas ka Peruu kirjanik Mario Vargas Llosa, Tiibeti usujuht dalai laama, LAVi vaimulik Desmond Tutu ja paljud teised, kes tunnevad muret 2010. aastal Nobeli rahupreemia pälvinud hiina teisitimõtleja Liu Xiaobo ja tema perekonna pärast, vahendas uudisteagentuur AFP.

Liu kannab riigi kirdeosas Jinzhou vanglas talle 2009. aastal riigivõimu õõnestamisele õhutamise eest määratud 11-aastast karistust. Vanglakaristus määrati Liule pärast seda, kui ta kirjutas alla poliitilistele reformidele kutsuvale manifestile Harta 08. Viimases nõutakse Hiinalt ühe parteisüsteemi lõppu, kogunemisvabadust, sõnavabadust ja usuvabadust.

«Hiina seisab kindlalt vastu välismaailma mistahes kujul sekkumisele Hiina õigussüsteemi suveräänsusesse ja siseasjadesse,» märkis Hiina välisministeeriumi esindaja Hong Lei vastuseks nobelistide saadetud kirjale. «Hiina on õigusriik. Hiina kohtuasutused mõistsid Liu Xiaobo vangi seaduse rikkumise pärast.»

Hong ei kommenteerinud aga Liu abikaasa Liu Xia olukorda, keda on alates ajast, mil tema mehele Nobeli preemia omistati, hoitud koduarestis. Seejuures pole Liu Xiale esitatud ühtegi süüdistust. Hong ütles teemat kommenteerides, et kõigi Hiina kodanike õigused ja huvid kaitstud Hiina põhiseaduse ja teiste seadustega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles