Jaapan valmistub raketiohu vastu

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patriot rakettide toimetamine Ishigakile.
Patriot rakettide toimetamine Ishigakile. Foto: SCANPIX

Jaapan paigutas enne Korea RDVi kavandatud satelliidilähetust riigi lõunaosas asuvale Ishigaki saarele Patriot-õhutõrjeraketid.

Pyongyang teatas nädalavahetusel, et kavatseb ajavahemikul 10. detsembrist kuni 22. detsembrini toimetada kaugmaaraketiga orbiidile satelliidi, milles lääneriigid näevad aga kaugmaaraketi katsetust.

Jaapan on seadnud oma raketitõrjesüsteemid valmis juhuks, kui rakett peaks saareriiki ohustama. Kui Ishigakile paigutati kaks Patriot õhutõrjepatareid, siis samasugused süsteemid on kavas viia ka Okinawale.

Pyongyangi teatel peaks raketi esimene aste kukkuma Korea poolsaare läänerannikul Kollasesse merre ning teine Filipiinidest 139 kilomeetrit idapoole ookeani.

Ka tänavu 13. aprillil korraldas Põhja-Korea samasuguse raketistardi, kui Korea RDV rajaja ja praeguse liidri Kim Jong-uni vanaisa Kim Il-sungi 100. sünniaastapäeval tulistati välja Unha-3-nimeline rakett, mis kukkus aga Kollasesse merre kõigest mõni minut pärast starti. Pyongyang tunnistas raketi merre kukkumist, kuid ei täpsustanud ebaõnnestumise põhjust.

Mitmed analüütikud arvavad, et Korea RDV soovib järjekordse raketikatsetusega tõsta oma aktsiaid läbirääkimistel nii 19. detsembril selguva Lõuna-Korea uue presidendiga kui ka teiseks ametiajaks Valgesse Majja valitud Barack Obamaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles