ERR.ee: eurosaadiku teatel tekib Belgia asemele kaks riiki

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni peakorter Belgia pealinnas Brüsselis.
Euroopa Komisjoni peakorter Belgia pealinnas Brüsselis. Foto: SCANPIX

Eurosaadik Koenraad Dillen usub, et Belgia asemele tekib kaks riiki ning 5 kuni 10 aasta pärast on Flandria iseseisev riik.

Belgias käib poliitiline võitlus, mis kisub kahte rahvusgruppi, Põhja-Belgias ehk Flandrias olevaid flaame ja Lõuna-Belgias elavaid valloone, üksteisest eemale, vahendas ERR Uudised «Välisilma».

Erinevate arvamusuuringute kohaselt soovib kuni kolmandik flaamidest Belgia põhjaosa iseseisvumist.

«Riigi lõunaosa keeldub viimast läbi reforme, mida on vaja Belgia ellujäämiseks. Meie ainus lahendus, mida toetab arvamusuuringute järgi palju inimesi, on Tšehhoslovakkia stsenaariumi kordamine - Belgia asemele tekib kaks riiki. Valloonia võib seejärel liituda Prantsusmaaga, aga see on juba nende probleem,» selgitas Vlaams Belangi erakonna eurosaadik Dillen, kelle sõnul oleks Flandria päris suur riik, kui seda võrrelda näiteks Taani, Leedu või Eestiga.

Poliitikauurijad leiavad, et flaame ja valloone tõukavad üksteisest eemale kultuurilised erisused ning Leuveni Katoliikliku Ülikooli õppejõu Bart Maddensi sõnul on kultuurilised ja sotsiaalsed erisused noorema põlvkonna hulgas üha tugevamad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles