Leedus esitati 29 tolliametnikule korruptsioonisüüdistus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu lipp.
Leedu lipp. Foto: SCANPIX

Leedus peeti täna kinni 29 tollitöötajat, kellele esitati süüdistus ametiseisundi kuritarvitamises ja pistisevõtus, süüdistatavate ring võib veelgi suureneda, ütles prokurör Martynas Jovaiša.

«Antud hetkel on kinni peetud 29 inimest, ent ilmselt pole tegemist lõpliku numbriga,» ütles Jovaiša, kes on Vilniuse peaprokuratuuri organiseeritud kuritegevuse ja korruptsiooni osakonna vanemprokurör.

Kinnipeetud töötasid Valgevene piiril asuvas Medininkai piiripunktis. Tolliameti kinnitusel on tegemist ühega kõige suurematest korruptsioonijuhtumitest Leedu tolli ajaloos.

Tolliameti peadirektori Antanas Šipavičiuse sõnul on kinnipeetud piiriinspektorid, keda kokku on Medininkai piiripunktis üle 90 inimese. Ta lisas, et osa tollitöötajaist peeti kinni otse ametipostil, teised kohe, kui nad olid saabunud kas tööle või koju.

Uurimise ajendasid veokijuhtide anonüümsed teated, mille kohaselt nõuab osa tollitöötajaid veokijuhtidelt Leedusse sisenemise eest 20–40 liti suurust ebaseaduslikku tasu.

Tolliameti andmetel anti raha inspektoritele koos isikuttõendava dokumendiga. Juhul, kui dokumente kontrollides leiti neist võimalikke puudusi või rikkumisi, nõuti autojuhtidelt täiendavat meelehead tolli «kiire ja valutu» läbimise eest.

«Pistise suurus sõltus võimalikust või näilisest rikkumisest,» sõnas Šipavičius.

Tema sõnul koguti ööpäeva jooksul veokijuhtidelt tuhatkond litti. Kohtueelse uurimise käigus on kavas välja selgitada, kuidas see summa jagati ning kas korruptsioon oli ka organiseeritud.

Tolliameti juht möönis samuti, et kolmandiku inspektorite kinnipidamine on häirinud Medininkai piiripunkti tööd.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles