Mälksoo: föderaliseerimine võib Euroopat põhja-lõuna suunal lõhkuda

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Akadeemik Lauri Mälksoo
Akadeemik Lauri Mälksoo Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Föderaliseerimise pooldajad alahindavad võimalust, et see lõhuks Euroopat, sest põhjapoolsetel riikidel ei ole seda tarvis, rääkis Tartu ülikooli rahvusvahelise õiguse professor Lauri Mälksoo.

Riikide võlakoormad on Euroopa Liidus tõstatanud föderaliseerumise ehk Brüsselile suuremate õiguste ja volituste andmise küsimuse, Lauri Mälksoo rääkis Vikerraadio saates «Reporteritund», et föderatsioon tähendab võimu liikumist Tallinnast Brüsselisse ehk riikluse lahjendamist ja vähendamist, vahendas ERR Uudised.

«Kahtlustan, et Euroopa föderaliseerimise pooldajad alahindavad seda, et sellel plaanil on potentsiaal Euroopat edasi lõhkuda - ja lõhkuda just põhja ja lõuna vahel,» ütles ta, lisades, et põhi nii palju föderaalset Euroopat ei vaja.

Konföderatsioon ei tööta praegusel kujul, sest osa riike ei ole oma kodutööd ära teinud, Eesti aga selliste riikide sekka ei kuulu, nagu ei kuulu ka need riigid põhjalas, kellel ei ole isegi valuutaks eurot.

«Tormame kaasa lahendusele, mida meil tegelikult vaja ei ole, tegelik probleem, haigus on see, et teatud riigid lõunas ei suuda oma asjaga toime tulla, see on põhjus, miks tegelikult Berliin ja Brüssel neid õigusi endale tahavad, ega neil meie pärast ei ole vaja kontrolli eelarve üle,» selgitas Mälksoo.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles