Egiptuse presidendipalee juurde toodi tankid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Egiptuse relvajõud paigutasid täna Kairo põhjaossa presidendipalee juurde tankid.
 


Öösel leidsid palee ümbruses aset islamistist presidendi Mohamed Morsi pooldajate ja vastaste vägivaldsed kokkupõrked, milles sai surma viis ja vigastada üle 350 inimese.

Morsilt oodatakse täna avaldust seoses juunivalimiste järgse aja rängima vägivallaga, milles on vastamisi presidenti toetavad islamistid ja opositsioon, kes ei ole rahul Morsi võimupiire laiendava 22. novembri deklaratsiooniga.

Morsi avaldab faktid ja kutsub dialoogile, ütles presidendikantselei ülem Refaa Al-Tahtawy ajalehele Al-Akbar.

Kokkupõrked Kairo põhjaosas Itihadiya palee ümbruse tänavatel kestsid öö otsa, viga sai 350 inimest, teatas ametlik uudisteagentuur MENA.

Täna hommikul toodi kolm tanki ja kolm soomukit toodi mõne meetri kaugusele palee peaväravast. Samasse oli kogunenud ka sadu Morsi poolehoidjaid, kes presidendile häälekalt toetust avaldasid.

Opositisoon on lubanud korraldada veel protestimarsse presidendipalee juurde. Presidendi nõunik süüdistab Morsi vastaseid koostöös mullu rahvaülestõusuga kukutatud endisele presidendile Hosni Mubarakile ustavaks jäänud jõududega.

Kolmapäeva õhtul alanud kokkupõrge sai alguse Morsi Moslemivennaskonna toetusmarsist presidendipalee juurde, kuhu olid end laagrisse seadnud opositsioonimeeleavaldajad. Tuhanded protestijad peksti laiali, kuid opositsioonijõud ei taandunud vastupanuta. Vastaspooled lasid käiku kivid ja süütepommid ning kõlasid ka lasud.

Viimaks saadeti märulipolitsei vägivallale lõppu tegema, kuid kähmlused kandusid kõrvaltänavatele ja jõukasse Heliopolise linnaossa.

Opositsioon on teatanud, et ei tagane enne, kui Morsi endale võetud täiendavast võimust loobub ja tühistab 15. detsembriks kavandatud referendumi kiiruga kokku pandud põhiseaduse üle, mida liberaalid ja kristlased ei toeta.

Vägivald levis ööl vastu neljapäeva ka Kairost välja, Vahemere sadamalinnas Ismailiyas ja Suessis süüdati Moslemivennaskonna hooned. Aleksandrias peksti läbi Moslemivennaskonna ametnik ja põhiseadusliku assamblee liige Sobhi Saleh.

Vägivaldseks muutunud protestidest hoolimata kinnitas asepresident Mahmud Mekki, et referendum toimub 15. detsembril, nagu kavandatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles