Süüria: lääneriigid hirmutavad keemiarelvadega, et õigustada sõjalist sekkumist

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mees andmas abi haavatud mässulisele täna Põhja-Süürias Aleppos.
Mees andmas abi haavatud mässulisele täna Põhja-Süürias Aleppos. Foto: SCANPIX

Lääneriigid on asunud rääkima hirmujutte keemiarelvade kasutamisest Süüria kodusõjas, et tuua seda ettekäändeks sekkumisele, teatas täna president Bashar al-Assadi asevälisminister.

«Süüria rõhutab jälle, kümnendat, sajandat korda, et kui meil sellised relvad olemas oleks, ei kasutataks neid oma rahva vastu. Me ei sooritaks enesetappu,» ütles Faisal Maqdad Reutersi teatel.

Saksa valitsus kiitis täna heaks Patriot raketitõrjepatareide paigutamise Türgi piirile Süüriaga. Sammuga kaasneb ilmselt mõnesaja NATO sõjaväelase viimine Süüria naabrusse ja Damaskus kardab, et koos Patriotidega kehtestatakse riigi kohal lennukeelutsoon.

USA president Barack Obama ja teised NATO riigipead on öelnud, et keemiarelvade kasutamisele järgneksid kindlasti vastumeetmed. Assad kaotaks ilmselt sellega ka Venemaa ja Hiina diplomaatilise toetuse.

Maqdad ütles Liibanoni telekanalile Al-Manar, et lääne meedias ilmunud teated, nagu valmistaks Süüria sõjavägi Damaskusele aina lähemale jõudvate mässuliste vastu ette keemiarelvi, on pelgalt teater.

«Tegelikult pelgame me vandenõu Ühendriikide ja mõne Euroopa riigi poolt, mis on võinud ise sääraste relvadega Süürias terroriorganisatsioone varustada, et siis hiljem väita, et Süüria kasutas neid relvi,» ütles Maqdad. «Kardame, et neil riikidel, mis suurendavad survet Süüriale, on vandenõu saamaks ettekäänet järgnevateks sekkumisteks Süürias.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles