Egiptuse president hoiatas riigipöördele õhutamise eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Mohammed Morsi.
President Mohammed Morsi. Foto: SCANPIX

Egiptuse president Mohamed Morsi taunis eileõhtuses telepöördumises üleskutseid riigipöördele ja lubas vastuolulise põhiseadusreformiga edasi minna.


Tegemist oli Morsi esimese avaliku sõnavõtuga pärast ööl vastu eilset vähemalt seitsme inimese elu nõudnud tänavakokkupõrkeid tema pooldajate ja vastaste vahel.

«Austame sõnavabadust, kuid ma ei luba kellelgi asuda tapma ja saboteerima,» ütles president.

Islamistliku taustaga Morsi ärgitas pooli dialoogile, kuid ütles, et ei loobu 15. detsembriks määratud referendumist põhiseaduskavandi üle, mida paljud liberaalid ja kristlased riigile kohaseks ei pea.

Vägivald jätkus ka presidendi õhtuse pöördumise ajal, kui protestijad ründasid temaga tihedalt seotud Moslemivennaskonna peakorterit. Islamistliku liikumise ametniku Mahmud Ghozlani sõnul tungis umbes 200-pealine rahvahulk tagaukse kaudu siseruumidesse, asus seal lõhkuma ja pani hoone põlema.

Julgeolekuametnike sõnul oli põleng väike ja politseil õnnestus protestijad kolmekordsest majast minema kihutada.

Juunis ametisse astunud riigipea vastased nõuavad, et ta tühistaks 22. novembril välja kuulutatud presidendivõimu suurendamise dekreedi ja loobuks põhiseadusreferendumist.

Egiptuse armee paigutas neljapäeva hommikul pärast rahutusi presidendipalee juurde tankid ja piiras ümbruskonna okastraadiga sisse ning keelas seal meelt avaldada.

Põhiseadus, mille peamiseks lähtepunktiks on islami šariaadiseadused, asendab vastuvõtmise korral konstitutsiooni, mis peatus 2011. aasta alguses president Hosni Mubaraki kukutamise järel.

Euroopa Liit ja USA on kutsunud pooli läbirääkimistele Egiptuse viimaste kuude tõsisema poliitilise kriisi lahendamiseks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles