USA võib loobuda peatingimusest Iraani tuumakõnelusteks

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani president Mahmoud Ahmadinejad hiljuti uue uraani rikastamistehase avamisel.
Iraani president Mahmoud Ahmadinejad hiljuti uue uraani rikastamistehase avamisel. Foto: SIPA/Scanpix

USA presidendi Barack Obama valitsus ja Euroopa liitlased kaaluvad loobumist Ühendriikide kauasest nõudmisest, mille kohaselt peaks Iraan tuumakõneluste eeltingimusena sulgema viivitamatult oma tuumarajatised, teatas ajaleht The New York Times esmaspäeval.


Ettepanek võimaldaks Teheranil jätkata uraani rikastamist mõnda aega ka kõneluste toimumise ajal ning oleks teravas vastuolus ekspresident George W. Bushi  poliitikaga, mis nõudis Iraanilt rikastamistegevuse peatamist kohe.

Veel kaalumisel oleva ettepaneku eesmärk on kaasata Iraan kiiresti tuumakõnelustesse, lisas ajaleht.

«Oleme praegu veel ajurünnaku etapis ning ettepaneku tingimuste üle käivad arutelud,» ütles Obama administratsiooni tundmatuks jääda soovinud kõrge ametnik NYT-le.

Ajaleht teatas viitega Euroopa ametiisikutele, et Obama Euroopa-visiidi ajal toimunud kõnelustel jõuti üksmeelele, et Iraan ei nõustu mingil juhul oma tuumarajatiste kiire sulgemisega, mida nõudis Bushi valitsus.

Obama valitsuse ametiisikud keeldusid arutelude detaile täpsustamast, kuid kinnitasid, et Ameerika võimalik uus poliitika näeks igal juhul ette Iraani rikastamistegevuse peatamise lähemas või kaugemas tulevikus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles