USA viis läbi tuumakatsetuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2. detsembril Tokyos korraldatud meeleavaldus, millel osalenud protestisid Jaapani tuumajaamade taasavamise vastu.
2. detsembril Tokyos korraldatud meeleavaldus, millel osalenud protestisid Jaapani tuumajaamade taasavamise vastu. Foto: SCANPIX

USA teatas eile subkriitilisest tuumakatsetusest Nevadas, et uurida tuumaplahvatust tekitamata radioaktiivsete ainete käitumist.


Maa-alune tuumakatsetus viidi läbi üleeile ja selle eesmärk on saada võtmetähtsusega informatsiooni riigi tuumarelvade ohutuse ja efektiivsuse tagamiseks, öeldi energiaministeeriumi avalduses.

Eksperimendi Pollux teostasid Nevada riiklik julgeolekuala (National Security Site), Los Alamose riiklik laboratoorium ja Sandia riiklikud laborid, ütles riikliku tuumaohutusameti juht Thomas D'Agostino.

Tegemist oli USA 27. subkriitilise tuumakatsetusega. Eelmine, mis kandis nime Barolo B, toimus 2011. aasta veebruaris.

Subkriitiliste tuumakatsetustega, mis ei käivita plahvatuseni viivat ahelreaktsiooni, uuritakse, kuidas käitub plutoonium, kui talle avaldab mõju keemilise lõhkeaine plahvatus.

USA peatas maa-alused tuumakatsetused 1992. aastal, selleks ajaks oli ÜRO andmetel läbi viidud 1032 katsetust.

Üleeilne katsetus ei äratanud Ühendriikides mingit tähelepanu, küll aga Jaapanis Hiroshimas, mille USA Teise maailmasõja ajal kõigi aegade esimeses tuumarünnakus purustas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles