Boliivia riigipea lõpetas näljastreigi

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boliivia president Evo Morales näljastreigi kolmandal päeval.
Boliivia president Evo Morales näljastreigi kolmandal päeval. Foto: AFP / Scanpix

Indiaani päritolu Boliivia vasakpoolne president Evo Morales lõpetas täna kuus päeva kestnud näljastreigi, sest saavutas olulise seaduseelnõu kiirmenetluse riigi parlamendis.


Kahekojaline kongress kiitis pärast üheksatunnist arutelu heaks seadusemuudatuse, mis võimaldab selle aasta detsembris korraldada valimised, kus riigipea kohale kandideerib ka taas kord Morales, vahendas AFP.

Jaanuaris toimunud referendumil toetasid boliivlased sotsialistist riigipea ideed lubada tal presidendiks kandideerida piiramatu arv kordi. Muu hulgas annab uus konstitutsioon põliselanikest enamusele kahekojalises parlamendis rohkem kohti ja suuremad juriidilised õigused.

Parempoolne opositsioon üritas seaduseelnõu ratifitseerimist pidurdada ning süüdistas Moralest ühiskonna lõhestamises ja uue põhiseaduse läbisurumises, et sel moel haarata endale rohkem võimu. Opositsioon polnud rahul ka sellega, et põliselanikud saavad endale 14 kongressikohta, mis suurendab veelgi Moralese mõjuvõimu, sest riigipea sotsialistlikke võrdsusloosungeid toetavad eelkõige Boliivia vaesed pärismaalased ja talupojad.

Moralese sõnul pälvis tema näljastreik suure toetuse ja rohkem kui tuhat inimest otsustas tema eeskuju järgida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles