Hague: Süüria valitsus võib kasutada keemiarelva

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti välisminister William Hague koos Bahreini kroonprintsi Salman bin Hamad al-Khalifaga (ees paremal).
Briti välisminister William Hague koos Bahreini kroonprintsi Salman bin Hamad al-Khalifaga (ees paremal). Foto: SCANPIX

Briti välisministri William Hague´i sõnul on olemas tõendeid, et Süüria valitsus võib võtta konfliktis ülestõusnutega kasutusele keemiarelva.

«Oleme äärmiselt mures [Süüria] keemia- ja bioloogilise relva varude pärast ja seoses viimase paari nädala tõenditega, et režiim võib neid kasutada,» ütles Hague täna Bahreini pealinnas Manamas regionaalse julgeolekukonverentsi ajal ajakirjanikele.

Hague kinnitas, et Briti valitsus edastab koos Ühendriikidega president Bashar al-Assadi valitsusele jõulise sõnumi.

«Meil on keemiarelva suhtes olemas tegevusplaan, kuid me ei avalikusta seda,» ütles välisminister.

Hague´i sõnul on keemiarelvaga seotud «mitu ohtlikku stsenaariumi». Lisaks sellele, et valitsus võib otsustada keemiarelva kasutada, võib see langeda ka «rahva kätte», lisas välisminister.

Hague´i sõnul pole sõjaline sekkumine Süüria sündmustesse välistatud, kuid Suurbritannia toetab endiselt rahumeelset üleminekut.

Välisminister ütles, et «ühegi Lähis-Ida poole relvadega varustamine ei ole Suurbritannia poliitika», kuid lisas, et opositsiooni võitlejad «saavad relvi ning teevad edusamme».

«Jätkame neile ulatusliku praktilise abi andmist - sidetehnikat ja humanitaarabi,» ütles Hague. «Loodan, et rahvusvaheline üldsus pakub opositsioonikoalitsioonile suuremat toetust
Marrakeshi kohtumise ajal,» viitas välisminister Süüria Sõprade kohtumisele 12. detsembril.

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon ütles reedel, et keemiarelva kasutamine ülestõusnute vastu oleks «röögatu kuritegu». Washington on korduvalt rõhutanud, et keemiarelva kasutamine režiimi poolt on nende jaoks «punane joon», ning on avaldanud kartust, et ülestõusnute edu võib tõugata Assadi neid kasutusele võtma või et keemiarelvavarud võivad langeda USA-le ja tema liitlastele vaenulike rühmituste kätesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles