Michigani järvest tõmmati välja sõjaaegne hävituslennuk

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USAs tõmmati Michigani järve põhjast välja sõjaaegne hävituslennuk, mis oli seal lebanud ligi 70 aastat.

Hävitaja FM-2 Wildcat oli 28. detsembril 1944 Illinoisi osariigis Waukegani piirkonnas treeninglennul, kui mootor üles ütles ning lennuk umbes 60 meetri sügavusele järve põhja langes, vahendas ERR Uudised.

Lennuki piloodil William Forbesil õnnestus intsidendist eluga pääseda.

Sama järve põhjas on veel kümneid lennukivrakke. Taris Lyssenko, kes on Michigani järve põhjast lennukeid üles toonud juba üle 20 aasta, ütles, et ka ülejäänud lennukid tuleb järvest võimalikult kiiresti välja tuua. Seni on mees oma firmaga päästnud umbes 40 lennukit, kirjutas Daily Herald.

Kui Wildcat reedel veest välja tõmmati, oli ta suures osas terve. Puudu oli küll osa lennuki sabast, kuid tiivad ja propeller olid omal kohal, samuti lennuki juhikabiinis olevad näidikud.

Lennuki kere oli roostes ning kaetud rannakarpidega, kuid kõige selle all oli säilinud pisut ka originaalvärvi ning markeeringuid.

Ehkki lennukil relvasid enam külles ei olnud, siis nende kinnituseks mõeldud augud olid endiselt olemas. Ka üks lennuki ratastest oli endiselt õhuga täidetud.

Vraki nüüdne omanik USA merevägi toimetab selle Floridas asuvasse merelennuväe muuseumisse restaureerimisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles