Vene sidesatelliidi orbiidile viimine nurjus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Proton-M rakett.
Proton-M rakett. Foto: SCANPIX

Venemaal ei õnnestunud viia õigele orbiidile laupäeval kosmosesse saadetud sidesatelliiti Jamal-402, teatasid võimud pühapäeval.

Viimase katse ebaõnnestumine on tõenäoliselt seotud Proton-M raketi kiirendusbloki Briz-M probleemidega, mis viisid aasta algul president Vladimir Putini otsuseni vallandada Hrunitševi kosmosekeskuse juhi Vladimir Nesterovi.

Vene kosmoseagentuuri Roskosmos teatel eraldus satelliit orbiidile viimise katsel plaanitust neli minutit varem. Agentuuri kinnitusel on satelliit kontrolli all ja uus katse selle õigele orbiidile viimiseks tehakse pühapäeva õhtul.

«Olukord on ebameeldiv, kuid mitte katastroofiline,» ütles kosmosetööstuse allikas uudisteagentuurile Interfax, lisades, et satelliit võib jõuda plaanitud orbiidile ka omaenda mootorite abil, kuid see lühendaks satelliidi eluiga kosmoses.

Interfaxi andmetel võib satelliidil kuluda orbiidi korrigeerimiseks kuni kolm päeva.

Venemaa kosmoseprogrammi on tabanud üksjagu tehnilisi probleeme, mistõttu on viimase aasta jooksul jäädud ilma poolest tosinast satelliidist ja rahvusvahelisse kosmosejaama (ISS) suundunud transpordilaevast Progress. Ekspertide hinnangul on nurjumiste peapõhjuseks lahendamata probleemid kiirendusblokiga Briz-M.

Baikonuri kosmodroomi allika teatel võib pühapäevane ebaõnnestunud katse lükata järgmise satelliidi Satmex 8 27. detsembrile plaanitud orbiidile saatmise edasi 2013. aastasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles