Kasahstan tahab Bajkongõri oma jurisdiktsiooni alla

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soyuz 2-1A stardiplatvormil Bajkongõri kosmodroomil.
Soyuz 2-1A stardiplatvormil Bajkongõri kosmodroomil. Foto: SCANPIX

Venemaa ja Kasahstan arutavad võimalust anda Bajkongõri kosmoselinn Kasahstani jurisdiktsiooni alla, rääkis Kazkosmose juht Talgat Musabajev täna parlamendi alamkojas.

«See teema on praegu läbitöötamise staadiumis,» lisas ta RIA Novosti vahendusel.

Praegu maksab Venemaa kosmoselinna kasutamise aastas renti 115 miljonit dollarit. Vastav leping sõlmiti 1994. aastal ja see kehtib 2050. aastani. Kosmodroomi ekspluatatsioon läheb Venemaale maksma 5 miljardit rubla aastas. Kompleksi kogupindala on 6717 ruutkilomeetrit.

Kazkosmose juhi kinnitusel on vana leping oma aja ära elanud. Kasahstani president Nursultan Nazarbajev oli pärast kohtumist Vene riigipea Vladimir Putiniga andnud Kazkosmosele korralduse töötada kosmoselinna osas välja uus leping.

Musabajevi selgituse järgi plaanitakse vana rendileping lõpetada etapiliselt. «Me ei räägi rentimise katkestamisest otsekohe, seda ei saa ühe hoobiga teha, see oleks õnnetus, aga niimoodi osade kaupa, etapiliselt.»

Kosmoseagentuuri juhi sõnul või rendilepingu lõpetamise esimene etapp sisaldada kompleksi Zenit stardiväljakuid ja Bajkongõri linna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles