Meedia: Šveits saab Rootsi hävitajad odavamalt kui rootslased ise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
JAS 39 Gripen-tüüpi hävitaja oktoobris Šveitsi Emmeni õhuväebaasis.
JAS 39 Gripen-tüüpi hävitaja oktoobris Šveitsi Emmeni õhuväebaasis. Foto: SCANPIX

Šveits maksab 22 hävitaja eest, mida kavatseb osta Rootsi firmalt Saab, tunduvalt vähem kui rootslased ise oma lennukite eest maksavad, teatas Šveitsi rahvusringhääling SF.

Šveits ostab hävitajad JAS-39 Gripen tükihinnaga sada miljonit Šveitsi franki (82,9 miljonit eurot), teatas SF eile viitega Šveitsi ja Rootsi tundmatuks jääda soovinud allikatele. Hind on 15-30 protsenti madalam kui hind, mida Rootsi on ise nõustunud lennukite eest maksma.

Stockholm on teatanud, et kavatseb osta 40-60 Gripenit, kuid pole avaldanud, kui palju lennukite eest makstakse. Rootsi kaitseministeeriumi esindaja keeldus täna Šveitsi ajakirjanduse teadet kommenteerimast.

Šveits teatas tänavu augustis, et on otsustanud välja vahetada oma vananevad Northrop F-5E/F Tiger hävitajad. Uued lennukid saadakse alates 2018. aastast. Valitsuse teatel on tehingu kogumaht 3,13 miljardit Šveitsi franki, kuid kuna see sisaldab ka lennukitega seotud teenuseid, pole selge, kui palju Bern iga lennuki eest täpselt maksab.

Šveitsi kaitseministeeriumi esindaja Sonja Margelist keeldus täna ühe lennuki eest makstavat summat avalikustamast, öeldes, et ministeerium räägib vaid tehingu kogumaksumusest.

Gripenite ost on põhjustanud Šveitsis vastuolusid, kuna see nõuab kulutuste vähendamist teistes valdkondades. Šveitsi kaitseminister Ueli Maurer on öelnud, et Gripenid olid «odavaim variant» võrreldes Prantsuse Dassault Rafale´i või EADSi Eurofighteriga.

Leping peab saama heakskiidu Šveitsi parlamendilt ja võidakse panna ka rahvahääletusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles