Vabaühendus: islamistid hõivasid Süüria strateegilise sõjaväebaasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tankid Süürias.
Tankid Süürias. Foto: SCANPIX

Süüria ülestõusnud radikaalse islamirühmituse juhtimisel hõivasid esmaspäeval pärast nädalaid kestnud ägedaid lahinguid Süüria põhjaosas Aleppo provintsis strateegilise sõjaväebaasi, teatas Süüria inimõiguste vaatluskeskus.

Baas number 111 oli viimane valitsusvägede kontrolli all olnud suur sõjaväebaas riigi suurimast linnast Aleppost läänes.

«Al-Nusra Rinne hõivas koos mitme teise islamirühmitusega Sheikh Suleimanis baasi peakorteri,» teatas vaatluskeskuse direktor Rami Abdel Rahman.

Baas, mis võtab enda alla ligi 200 hektarit, asub Aleppost 25 kilomeetri kaugusel.

«Tegemist on ülestõusnute jaoks olulise võiduga, mis tõestab, et armee kannab suuri kaotusi,» ütles Abdel Rahman, kelle teatel langes ülestõusnute kätte kuni kümme sõjaväesõidukit ja vähemalt üks tank.

Baasi vallutamisest on teatanud veel mitu ülestõusnute rühmitust, teiste seas Vaba Süüria armee Ahrar Daret Ezza pataljon, kuid Abdel Rahman kinnitas, et baasi vallutas Al-Nusra Rinne.

«Vaba Süüria Armee soovib seda võitu enda arvele, kuid see ei vasta tõele. Baasi hõivasid Al-Nusra Rinne ja sellega seotud rühmitused,» ütles vaatluskeskuse juht.

Sündmuskohal viibiva AFP ajakirjaniku teatel on baasi vallutajate seas palju võõrvõitlejaid teistest araabia riikidest ja Kesk-Aasiast, kes on ühinenud ülestõusuga president Bashar al-Assadi režiimi vastu. Piirkonna ülestõusnute juht Abu Talha on pärit Usbekistanist.

Esmaspäeval jätkusid ägedad lahingud ka Damaskuse provintsis ja pealinnas endas. Viimastel andmetel hukkus riigis vähemalt 64 inimest, neist 19 tsiviilisikut, 26 sõdurit ja 19 mässulist, kinnitasid inimõiguslased.

Kakskümmend üks kuud väldanud Süüria konfliktis on hukkunud üle 42 000 inimese.

Tänavuse Nobeli rahupreemia laureaadi Euroopa Liidu esindajad ütles esmaspäevasel tseremoonial, et Süüria konflikt on häbiplekk maailma südametunnistusel. «Pean ütlema, et praegune olukord Süürias on häbiplekk maailma südametunnistusel ning rahvusvahelisel üldsusel on moraalne kohustus sellega tegelda,» ütles Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles