Poola palus Smolenski vraki tagasisaamiseks ELi abi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola presidendi TU-154 pärast allakukkumist Smolenski lähedal metsas.
Poola presidendi TU-154 pärast allakukkumist Smolenski lähedal metsas. Foto: SCANPIX

Poola välisminister Radosław Sikorski palus Brüsselilt abi, et saada Venemaalt tagasi kahe aasta eest Smolenskis alla kukkunud ja 96 pardalviibinule surma toonud president Lech Kaczyński lennuki vrakk, kirjutab Poola raadio veebileht.


Praeguse seisuga on 2010. aasta 10. aprillil tragöödiasse sattunud õhusõiduk jätkuvalt Vene uurijate valduses.

Sikorski soovib, et ELi välispoliitika juht Catherine Ashton tõstataks selle küsimuse tuleval nädalal ELi-Venemaa tippkohtumisel. «Et kahepoolsed suhtluskanalid Venemaaga pole andnud mõju, oleme sunnitud pöörduma küsimusega rahvusvahelisele tasemele ning jätkame kannatlikult selles küsimuses surve avaldamist,» ütles ta täna ajakirjanikele.

«Poola loodab, et Venemaa tunnistab lõpuks, et seda vrakki pole enam vaja uurida ja selle saab Poolale üle anda,» lisas Sikorski.

Möödunud nädalal tõstatas Sikorski selle teema ka Brüsselis toimunud NATO-Vene Nõukogu ajal. Venemaa välisminister Sergei Lavrov aga keeldus andmast kindlat kuupäeva, mil poolakatel võiks olla lootust vrakk oma valdusse saada. «See annab meie poolelt alust tõsiseks rahulolematuseks,» märkis Sikorski.

Poola suurim opositsioonipartei Kord ja Õiglus, kuhu kadunud president omal ajal kuulus ja mida juhib tema kaksikvend Jarosław Kaczyński, on omakorda seadnud kahtluse alla, kas Sikorski on oma palve Venemaale esitanud ametlikult või mitteametlikult.

Kord ja Õiglus soovib, et peaminister Donald Tusk esitaks Euroopa Komisjoni presidendile Jose Manuel Barrosole ametliku palve, et too aitaks Poolal vrakk tagasi saada.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles