Muratov: Politkovskaja tapmise tellijat hoitakse meelega saladuses

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Novaja Gazeta peatoimetaja Dmitri Muratov
Novaja Gazeta peatoimetaja Dmitri Muratov Foto: SCANPIX

Kuue aasta eest tapetud Vene uuriva ajakirjaniku Anna Politkovskaja tööandja, ajalehe Novaja Gazeta peatoimetaja Dmitri Muratov ütles täna, et mõrva tellija nime avalikustamist takistatakse meelega.

«Jah, me austame süütuse presumptsiooni. Ent me saame aru, et kui uurimise tasemel pidurdatakse tellija nimetamisega, siis kuulub ta Venemaa Föderatsiooni kõige puutumatumate isikute hulka,» ütle Muratov ajakirjanikele.

«See on minu subjektiivne arvamus – viimasel ajal on olukord muutunud. Ja on täiesti tõenäoline, et riigi juhtkond tahab väga teada, millistest motiividest juhindus selle kuriteo tellija, kes oli neile kunagi sotsiaalselt lähedane,» kuulutas ta.

«Me ei ole rahul sellega, on eksisteerivad poliitilised tabud selle kuriteo tellija määratlemiseks, väljaselgitamiseks ja väljauurimiseks. Me ei saa olla rahul millegagi, kuni pole selle kuriteo tellijat,» kinnitas Muratov.

Tema sõnul on tellija kindlakstegemine «praegu reaalne», muu hulgas tingimusel, et protsess endise miilitsa Dmitri Pavljutšenkovi üle on avalik.

Muratovi arvates «avaldatakse tellija nimi, kui me jõuame taas valemini – pole tellijat, pole erimenetlust, pole Pavljutšenkovi kokkulepet õigusemõistmisega».

«Kui kohtunik jagab seda arusaama, siis on meil kõik šansid ja kõrge tõenäosus, et Pavljutšenkov ütleb tõe välja,» usub ajakirjanik.

Endine Venemaa siseministeeriumi töötaja Pavljutšenkov on üks Politkovskaja tapmisloo osalisi, teda süüdistatakse tapmises ja relvade ebaseaduslikus käitlemises.

Kremli ja selle Tšetšeenia-poliitika terav kriitik Politkovskaja lasti oma kodumaja trepikojas maha 2006. aasta 7. oktoobril. Tapmine vallandas globaalse pahameeletormi ning andis tunnistust ohtudest, millega ajakirjanikud Venemaal kokku puutuvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles