Põhja-Koreale sadas kriitikanooli üllatavatest suundadest

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järeletehtud raketi põletamine Lõuna-Korea pealinnas Soulis.
Järeletehtud raketi põletamine Lõuna-Korea pealinnas Soulis. Foto: SCANPIX

Põhja-Korea naaberriigid on mõistnud hukka raketistardi, mida Lõuna-Korea nimetas väljakutseks ja ähvarduseks stabiilsusele Korea poolsaarel ja kogu maailmas.

Kolmeastmeline rakett möödus lähedalt Jaapani ja Lõuna-Korea territooriumitest, kuid mõlemad hoidusid igasugusest kättemaksust, vahendas CNN.

Hiina, mis on Põhja-Korea peamine liitlane regioonis, oli kommentaarides leebem, kuid mõistis siiski raketikatsetuse hukka ja soovitas kinni pidada ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioonidest.

«Me väljendame kahetsust Põhja-Korea raketistardi üle, mis leidis aset vaatamata rahvusvahelise üldsuse laialdasele murele,» ütles Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Hong Lei täna ajakirjanikele AP vahendusel.

Hiina usub, et ÜRO Julgeolekunõukogu reaktsioon peaks olema mõistlik ja mõõdukas ja aitab säilitada stabiilsust ning vältida olukorra halvenemist, jutustas Hong.

Hongi sõnul on dialoogid ja läbirääkimised tulevikutee ja ta väljendas lootust, et asjasse puutuvad riigid säilitavad rahu Korea poolsaarel.

Põhja-Korea tegevuse mõistis hukka ka Venemaa. Ameerika Ühendriigid nimetasid toimunut provokatsiooniks, mis ohustab regiooni julgeolekut ja läheb vastuollu ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioonidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles